Rollaattorimarssi meni Pusulan vanhainkodilla mukavasti. Kaikille halukkaille löytyi saattaja ja meitä oli yhteensä päälle kolmekymmentä eri-ikäistä ulkoilijaa. Samanlaisia kokemuksia näyttää olevan pitkin maata.

Kansanedustaja Tarja Tallqvist vierailee muuten ensi maanantaina Nummella Niilonpirtissä. Toivottavasti siitäkin tulee pirteä tilaisuus.

Tänään kunnanvaltuusto keskusteli kuntakyselyn tuloksista. Totesin pitämässäni KD:n ryhmäpuheenvuorossa, että ilmiselvästi kyselylle todella oli tarvetta - en kadu kyselyn esittämistä lainkaan. Lähelle äänestysaktiivisuutta noussut vastausprosentti ylitti odotukset kuntalaisten aktiivisuudesta, eikä mihinkään spekulaatioille tulosten vääristymisestä synny mahdollisuutta. 

Tuulikin ja minun mielipiteet eivät ole asiassa suinkaan yhdestä puusta veistettyjä, mutta sovimme kuitenkin yhteisesti pitämästäni ryhmäpuheesta... Tosin kaikissa muissakin ryhmissä on hajontaa mielipiteissä.

Valittelin, että meillä on toistaiseksi vastaukset käytössämme vain kovin suppeasti ja edellytin, että tulokset ovat kokonaisuudessaan ja taustamuuttajat huomioiden valmiina elokuun kokoukseen. Kunnanjohtaja kertoi, että tulosten selvittelyä varten olikin opiskelija saatu palkattua kesäksi ja tulokset tulevat elokuussa. Avoimia vastauksia valtuutetut pääsevät lukemaan kunnanvirastolla.

Olin tehnyt oman päätösesityksen, mutta se jäi erinäisten syiden vuoksi kokonaan esittämättä ja myös selkeästi ilmaisematta. Kaira esitti työryhmän nimeämistä liitosneuvottelujen aloittamista varten. Esitystä kannatti kaikkiaan 11 valtuutettua - useampi kuin oletin. 15 oli pohjaesityksen kannalla eli että tässä vaiheessa vain todettaisiin kyselyn tulokset valtuustolle tiedoksi.

Minä en kokenut voivani kannattaa neuvottelujen aloitusesitystä, koska mahdollisten neuvottelujen aloittaminen on niin minun kuin monien muidenkin mielestä tulevan valtuuston harkittava asia. Me emme voi vielä tietää, mikä on voimasuhde valtuustossa vuoden alussa, eikä jatkuvaan jojoiluun päätöksenteossa ole varaa. Kuitenkin olisi mielestäni ollut hyvä mainita jotain selvittelytyön käynnistämisestä. Sitä esitystä en siis kuitenkaan tehnyt, eikä kukaan muukaan. Siksi poikkeuksellisesti en kannattanut kumpaakaan esitystä.

Kopioin alle kirjoittamani puheenvuoron, joka on pitkälti samaa asiaa kuin aiemmassa Länskärin kolumnissani.

"Kuntaliitoskysymyksen osalta kuntalaisten näkemykset jakautuvat melko vahvasti, eikä tulos vähennä päättäjien harteille jäävää pohdinnan ja päätöksenteon taakkaa. Tulosten tulkinnassa on päädytty hyvin erilaisiin johtopäätöksiin kukin mieltymystensä mukaan. Joku pitää tätä epäonnistumisena kysymysten laadinnassa, kuitenkin itse olen tyytyväinen edelleen, että vaihtoehtoja oli useampi kuin kaksi.

Mielipiteensä ilmaisseiden enemmistöltä löytyy tarvittaessa ymmärtämystä kuntafuusiolle. Kuitenkin vain reilu viidennes vastaajista vaatii, että neuvottelut aloitetaan heti. Niitä vastaajia (826), joiden mielestä kuntaliitosta tulee harkita, mikäli kunnan talous ja palvelujen turvaaminen vaikeutuu, ei pidä yksioikoisesti niputtaa kuntaliitoksen kannattajiksi, vaan nimetä sen harkitsijoiksi. Kuulun itse tähän vastaajajoukkoon. Uskoakseni monet meistä eivät usko onnen löytyvän naapurista, mutta ovat valmiita liitokseen eräänlaisesta välttämättömyyden pakosta, jos kehityksen suunta ei muutu.

Iso kysymys on, milloin tilanne on niin paljon vaikeutunut, että tähän johtopäätökseen tulisi mennä. Vielä viime vuonna ei taloustilanne lähtenyt toivotulla tavalla helpottumaan. Tulevana parina vuonna selviää, tehoavatko alijäämän kattamiseksi tehdyt suunnitelmat. Lisäksi nähdään, miten perusturvayhteistyö lähtee käyntiin.

Keskitien vaihtoehdon valinneiden suuri määrä kertoo siitä, että monet pohtivat mahdollisen liitoksen hyviä ja huonoja puolia. On edellytettävä, että myös me päättäjät teemme huolellisesti tätä arviointia – se on velvollisuutemme. Toiseksi tätä vaihtoehtojen vertailua ei ole kunnolla tehty.

Toiseksi suurin porukka (741) katsoo, että kunnan tulee pyrkiä säilymään itsenäisenä. Näitä vastaajia löytyy enemmistönä Pusulan puolelta. On luonnollista, että pusulalaisille pyrkimys Lohjan "alaisuuteen" ei ole yhtä houkutteleva vaihtoehto kuin laajentuvan isonveljen kyljessä eläville Nummen eteläosien asukkaille.

Reilu viidennes vastaajista (633) vaatii kuntaliitosneuvottelujen aloittamista heti. Käynnissä oleva kuntien yhdistymisbuumi sekä Lohjan pienimpien naapurikuntien esimerkki epäilemättä rohkaisevat tähän ajatukseen. Kun iso osa kunnan päätösvallasta on siirtymässä kuntayhtymään, katoaa joka tapauksessa valtuustolta ja omilta toimielimiltämme päätösvaltaa suorasta ohjauksestamme. varmaan moni pohtii, liekö ero kuntaliitokseen enää suuri.

Selväksi kävi viimeistään nyt, että valtaosalle Lohja on luontevin vaihtoehto kuntaliitoskumppaniksi. Kyselyn tulosten jälkeen ei ole syytä puhua Nummi-Pusulan jakamisesta siten, että Nummi ja Pusula liittyisivät joskus eri suuntiin. Kenties Ikkalan osalta tätä voitaisiin harkita.

Perusturvayhteistyön niukasta ratkaisusta alkaen on ollut selvää, että kuntaliitosasia tulee olemaan merkittävä aihe syksyn kuntavaaleissa.

Henkilökohtaisena näkemyksenäni totean, että aikoinaan tehty niukka päätös siitä, että jatkoyritykset perusturvayhteistyön käymiseksi Lohjan suuntaan päätettiin ja sitouduttiin Karviaisen valmisteluun, loi meille tämän hyvin hankalan tilanteen, jossa nyt olemme. Jos perusturvayhteistyö olisi toteutunut Lohjan suuntaan, olisi tilanne nyt paljon helpompi ja myös mahdollinen kuntaliitos tarpeen vaatiessa helpommin toteutettavissa.

Pikainen liittyminen Lohjaan ei ole enää mahdollista, vaikka seuraavan valtuuston enemmistö niin haluaisikin. Seuraavat mahdollisuudet kuntaliitokselle olisivat 2013 tai 2017 uusien valtuustokausien alkaessa.

Kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän mielestä kunnan tulevaisuuden strategian päivittäminen ja niin katsottaessa mahdollinen kuntaliitosneuvottelujen aloittaminen on syksyllä valittavan uuden valtuuston asia. Itse kuitenkin pidän ihan tarpeellisena, että vielä tämän kauden aikana ryhdyttäisiin selvittämään vaihtoehtoisia tulevaisuusstrategioita."

Kokous oli sekava ja eikä kovin hyvää keskustelua saatu aikaiseksi tästä tärkeästä teemasta. Tosin se ei nyt ollut mikään yllätys. Päivän limbo oli edellisen kokouksen pöytäkirjan korjaaminen. Mutta se on niin idiootti juttu, että en jaksa ryhtyä selostamaan. Mieluummin katson Suomi-Kanada -matsia, vaikka Mertarannan kuunteleminen hengästyttääkin minua.