Päivä alkoi vajaan parin tunnin paneelikeskustelulla Nummi-Pusulan lukiossa. Kaikki ehdokkaita asettaneet ryhmät olivat saaneet edustajansa paikalle. Samoin Vesa Hänninen oppilaansa.

Olen aina pitänyt koulupaneeleista. Niissä tuntuu siltä, että kuulijat ovat paikalla avoimin mielin ja korvin ilman tarpeettomia ennakkoasenteita ja omia luuloja. Niin nytkin. Oppilaiden laatimat kysymykset pureutuvat olennaisimpiin teemoihin, valitettavasti osa niistä jäi aikapulassa käsittelemättä.

Nuoret ovat erityisen herkkiä tajuamaan, jos heitä yritetään mielistellä. He eivät myöskään pidä ympäripyöreästä jaarittelusta, vaan arvostavat erilaisia mielipiteitä.

Mielestäni keskustelu oli hyvää ja toivon mukaan antoi pohdittavaa kuulijoilleen. Paikalla oli myös Ykkössanomien toimittaja. Vähän jännittää, minkä lauseen hän lehteen poimii niistä lukuisista, jotka itsekin lausuin. Toimittajalla on iso valta luoda haluamansa kuva keskustelusta lehteen.

Ilta kului kunnanhallituksen parissa. Aluksi tutustuimme Nummen opistotaloon ja sitten suuntasimme Koisjärven koululle, jossa ennen kokouksen alkua tutustuimme paikkoihin. Ahdistuin 3-4 -luokkaan mennessäni, kun tunkkainen lemu täytti huoneen. Mikä talossa on vikana, toivottavasti ei sentään hometta, josta lapset altistuisivat hengityselinsairauksille... näitä mietin. Jotain olisi pakko tehdä tuon rakennuksen ilmanvaihdon parantamiseksi, jos koulutyötä tilassa jatketaan. Astmaatikkona en todellakaan toivo kenellekään sairautta, josta ei pääse eroon elinaikanaan.

Kokouksessa oli listalla monta tärkeää ja pulmallistakin asiaa. Itse olin useammassa asiassa epäröivällä mielellä, mutta keskustelun myötä näkemykset kääntyivät johonkin suuntaan. Iloitsin siitä, että tällä kertaa olin samoilla linjoilla jäsenen kanssa, jonka ajatukset ovat aiemmin niin usein olleet täysin ristikkäisiä omieni kanssa.

Lausunnollamme oli kuntayhtymä Karviaisen talousarvioluonnos. Valtava paketti, johon tutustuminen vaatisi ehdottomasti kuntayhtymän johtajan luennon ja vastauksia lukuisiin kysymyksiimme. Niitä tulemmekin toivon mukaan pian saamaan. Itse toivoin myös ääneen, että seuraavan valtuustokauden alussa pistettäisiin pystyyn jonkin sortin ohjausryhmä tai tukiryhmä kuntayhtymän hallituksessa oleville kuntamme edustajille. On nimittäin aika hurjaa, että kunnastamme kaksi luottamushenkilöä vastaavat koko perusturvan asioiden hoidosta kuntayhtymän hallituksen jäseninä. Heidän tuekseen tarvittaisiin kaikkien valtuustoryhmien edustajien joukko.