711.jpg

Tänä vuonna olen ostanut lähes kaikki joululahjat netistä. "Oikeasti" ostoksilla olen käynyt vain kerran, silloinkin lähinnä vain 8-vuotiaan Mikaelin pieniä, mutta tärkeitä joulumuistamisia etsimässä. Kieltämättä helppoa, kiitos näppärien verkkokauppojen! Kuluja ei nettipaketeista ole minulle tullut paljoa. Kolmesta lähetyksestä yhteensä vajaa 10 euroa. Ja kuinka paljon aikaa olenkaan säästänyt... Vaikeinta on ollut ehtiä töistä klo 17 Pusulan postiin.

Äsken totesin, että vielä on keksimättä jotain pientä muistamista työkavereille. Eduskunnan joulukortteja en viitsi lähetellä ainakaan kansanedustajille, jotka ovat allekirjoitelleet niitä vähintäänkin satoja, jotkut tuhansia. Möskään mitään krääsää ei viitsisi kehittää ihmisille, joilla on jo kaikkea. Omatekoisiin tervehdyksiin ei ole aikaa eikä aineksia.

"Osta kana tai joku sellainen", keksi fiksu mieheni ratkaisuksi. Eikä mennyt kauaa kun olin löytänyt sopivan erän, kuusi kanaa Kirkon ulkomaanavun verkkokaupasta: www.toisenlainenlahja.fi. Jokaiselle muistettavalle yhden. Toivon, että saajat pitävät pienestä lahjastaan, niin nämä Suomessa ja etenkin ne siellä Bangladeshissa.

tlsika.jpgSeuraavaksi teki mieli ostaa maanviljelijäsukulaisille sikoja, he kun juuri ovat luopuneet omistaan. Tai miten olisi vuohi.... Jäin miettimään asiaa ja harmittelemaan, että tuli jo niin monelle ostettua jotain perinteisempää ja vähemmän hyödyllistä lahjaksi.

Kirkon Ulkomaanavun sivuilla kerrotaan, että "toisenlaiset joululahjat" ovat saavuttaneet suursuosion. Vuohia, sikoja, koulupukuja ja hamekankaita on tilattu kolminkertainen määrä viimevuotiseen verrattuna. Hienoa! Epäilemättä muillekin joululahjashoppaajille on tullut yhtä iloinen mieli siitä, että on mahdollista turhan krääsän sijaan muistaa jollakin sellaisella, josta voi olla jollekulle jotain todellista hyötyä. Ehkä olen jotenkin erityisen naiivi ihminen, mutta on vain jotenkin tyydyttävämpää ostaa kanoja lahjaksi kuin vain jättää sama raha kolehtihaaviin tai keräyslippaaseen.

Tätä avustustapaa on syytä suositella etenkin koululuokille. Konkreettisuudessaan se toimii kasvattamisessa kansainväliseen vastuuseen ja heikommista huolehtimiseen. Niin uskon.