Kolminkertainen eksyminen matkalla koulutus- ja terveyspoliittisesta paneelikeskustelusta Espoon keskuksesta Nummen kunnanvirastolle maksoi 35 minuuttia myöhästymistä valtuuston kokouksesta. Kaksi kertaa löysin itseni 1-tien sijaan Länsiväylältä, ensin Espoonlahden kohdalta ja sitten Kirkkonummen rajalta. Perusvirheeni oli kääntyä kehällä länteen, kun olisi pitänyt mennä itään. Todettakoon, että kyseinen reitti ei ole suinkaan vieras. Päässä vain oli vinksahtanut kaikessa tohinassa jotain perustavalla tavalla väärään asentoon. Toivoa sopii, ettei suunta elämässä ole yhtä pahasti pielessä ;-)

Valtuustotoverit suosittelivat gprs:n hommaamista autoon. Tosin sellainen oli viedä ystävän aikoinaan purjeveneellä karikkoon, kun vehje ei toiminut kunnolla ja kartanluku unohtui. Siksi taidan tyytyä Oravapolku-suunnistuskoulun kertausjaksoon näin 30 vuoden jälkeen. Olen nimittäin luvannut viedä poikani opiskelemaan kartanlukua.

Onneksi valtuuston kokouksessa ei ollut mitään kummoista listalla. Pidinkin suuni poikkeuksellisesti kiinni. Tosin äänestämään "päästiin" eikä kokouksesta tullut vallan epänormaali. Vasemmistoliittolaiset ja sitoutumattomat esittivät kunnan talouden tasapainotukseen avuksi hommatun konsultin työn keskeyttämistä. Perustelu ulkopuolisen avun torjumiselle oli mm. se, että Nummi-Pusulassa on niin hyvä virkamieskunta, ettei konsulttia tarvita. Erikoiselta tuntui, sillä samojen ryhmien näkemys virkamieskunnan osaamisesta on aiemmissa kokouksessa ollut täysin päinvastainen.

Oppositioporukka mainosti sitä, että heillä on ollut esityksiä talouden tasapainottamiseen. Kieltämättä heidän linjansa on ollut usein toinen kuin esittelijöiden ja kunnallituksen, mutta ainakaan minä en vielä ole mitään todellista säästöohjelmaa havainnut. Jos eväitä säästämiskeinoihin on, nyt olisi tarjolla paikka kertoa niistä. Kuitenkin ryhmät ovat selkeästi kieltäytyneet osallistumasta konsultin johdolla tehtävään valmistelutyöhön. Tosin vasemmistoliiton edustaja lupasi, että asiaa harkitaan nyt valtuuston selkeän 21-5-0 ratkaisun jälkeen uusiksi. Hyvä niin!

Mutta olen ymmärtänyt, että koska sitoutumattomien ryhmä haluaa olla kaikesta eri mieltä, se suorittaa julkisen kritisoinnin mieluiten "puhtaalta pöydältä" niin, ettei kukaan voi sanoa heidänkin olleen mukana tasapainotusohjelman valmistelussa. Kertonee varsin selkeästi siitä tavasta, jolla ryhmä politiikkaa tekee.

Silloin kun on erityisen vaikea tilanne ja tehtävä päätöksiä, joita yksikään ryhmä ei haluiaisi tehdä, tarvittaisiin sellaista "talvisodan henkeä". Kukaan kai ei oikeasti toivo kunnan kaatuvan Sisäministeriön syliin ja pakkoliitokseen ilman ehtoja. Olennaisinta ei kai pitäisi olla keskittyminen siihen, millä voitetaan seuraavat kunnallisvaalit, vaan millä saadaan hoidettua ne tehtävät, jotka valtuutetuille kuuluvat. Ratkaista kiperiä ongelmia silloinkin kun se ei ole kivaa ja eikä kylillä kiitellä.

Mutta mitä turhia näitä Nummi-Pusulan kunnallispolitiikan kiemuroita selostamaan. Nyt on aika lähteä seurustelemaan herrani kanssa. Hän on nimittäin palannut kotimaahan vajaan parin viikon ulkomaanmatkaltaan. Joten Auf Wiedersehen!