Terveisiä jälleen vaihteeksi valtuuston kokouksesta. Vain neljän päätettävän asian kokousta venytti hieman ansiomerkkien jako ja tuttu meteli sekalaisista asioista.

Kokouksen aluksi paikalla oli lähes parikymmentä kiiteltävää: 20 ja 30 vuotta kunnallisissa luottamustehtävissä puurtaneita. Osa vielä pestissä. Lisäksi kaksi vanhustyön puurtajaa saivat epäilemättä ansaitsemansa presidentin myöntävät arvomerkit. Kiitokset näille kaikille uurastuksesta.

Kokousasiat kulkivat tuttua latuaan, eikä niistä viitsi sen kummempia raportoida. Itse tein kuitenkin valtuustoaloitteen energiatehokkuuden lisäämisestä Nummi-Pusulassa. Sen oli allekirjoittanut myös valtuustotoverini Tuulikki.

Työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Kuntaliitto ja Motiva ovat solmineet puitesopimuksen kuntien energiaohjelman edistämiseksi vuosille 2008-2016 (http://www.tem.fi/index.phtml?s=2588). Tähän ohjelmaan kunta voi liittyä täyttämällä liittymisasiakirjan. Sopimus on ministeriön ja kunnan välinen. Se tähtää energian säästöön ja energiatehokkuuden lisäämiseen kunnan kaikessa toiminnassa, hankinnoissa ja suunnittelussa sekä uusiutuvan energiankäytön lisäämiseen. Lähtökohtana on energiakatselmusten suorittaminen kattavasti ja niiden viitoittamien toimenpiteiden toteuttaminen.

Esitimme, että Nummi-Pusula liittyy kyseiseen energiaohjelmaan, jolloin ministeriö ryhtyy tukemaan kunnan toteuttamia energiakatselmuksia ja energiatehokkuutta lisäävien investointien toteuttamista.

Mielestämme Nummi-Pusulan kunnan tulisi osaltaan tukea kuntalaisten pyrkimyksiä heidän omien kiinteistöjensä energiatehokkuuden parantamiseksi. Kädenojennus voisi olla esimerkiksi se, että kunta hankkii rakennusten lämpökuvauksiin tarkoitetun infrapunakameran, jolla voidaan kartoittaa lämpövuotokohtia paitsi kunnan omissa kiinteistöissä niin myös kuntalaisten kiinteistöissä. Kunnan tekninen toimi voisi tarjota pientä korvausta vastaan lämpökuvauksia energiaa säästävien investointien edistämiseksi. Saas nähdä innostuvatko kunnan tekniset miehet asiasta!