USA:ssa ensimmäiset pressanvaalien esivaalit on nyt käyty Iowassa. Seuraavat edessä ensi tiistaina New Hamshiressä. Kuukauden tätä esivaalirumbaa kestää, kunnes 5.2. selviää, ketkä ovat Demokraattien ja Republikaanien lopulliset ehdokkaat.

Tänään tiedämme, että kummankin puolueen ensimmäisen erän voittajat olivat haastajia. Republikaanien vuonna 1955 syntynyt Mike Huckabee on teologi ja toimi pappina baptistikirkoissa. Huckabee valittiin 1996 ensimmäisen kerran Arkansasin kuvernööriksi - samaan virkaan jossa oli ollut myös Bill Clinton.

Demokraattien Barack Obama, 46, puolestaan tähtää Yhdysvaltojen ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi, (isä on kenialaistaustainen, äiti on valkoinen arkansasilainen). Hän valmistui lakimieheksi Harvardin yliopistosta vuonna 1991. Yhdysvaltain senaattiin Obama valittiin Illinoisin osavaltiosta 2004. Obama peittosi aiemmin ennakkosuosikkina olleen Hillary "Billin rouva" Clintonin.

Itse en voi väittää pätkääkään ymmärtäväni, millaisista henkilöistä näiden kohdalla on kyse. Ilmeisen sympaattisia ja ihmisläheisiä persoonia kuitenkin molemmat. Eivätkä sukua kenellekään aiemmalle presidentille ;-)

Olen poliittisilta mielipiteiltäni uskoakseni selvästi enemmän demokraatti kuin republikaani. En ole koskaan käsittänyt sitä, miten koviksia poliittisissa mielipiteisssään amerikkalaiset herätyskristityt ovat. Mielestäni demokraatit edustavat monessa kohdin enemmän sitä kristillisdemokratiaa, jota esim. Suomen KD edustaa. Tosin on tietysti monia arvokysymyksiä, joissa republikaanit ovat meitä lähempänä.

Kuvittelisin siis itse olevani Obaman kannattaja, mutta mikäli Huckabee osoittautuu riittävän "kristillis-sosiaaliseksi" linjauksissaan saatan muuttaa mieltäni. Juristi ja pappi, kummatkin ihan hyviä taustoja ison maan isälle. Taidanpa innostua seuraamaan USA:n pressanvaalikampanjaa, joka kestää vielä vuoden. Voi käydä ihan mielenkiintoiseksi. Ohessa muutama hyödyllinen linkki muille, joita aihe kiinnostaa.

CNN:n vaalisivut:
http://edition.cnn.com/2008/POLITICS/01/04/iowa.analysis/

BBC:n vaalisivut:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/americas/2008/vote_usa_2008/default.stm

PS: Olen nyt lomalla lukenut englannin taitoa ylläpitääkseni katolilaisen papin kuvitteellista romaania katolilaisen demokraattisenaattorin vaalikampanjoinnista ja elämästä senaattorina. Vaikka fiktiota, ihan kelpo luettavaa meikäläiselle jenkkikriitikolle.