Päivä alkoi puhemies Kallin aamukahveilla. Pääministerikandidaatti Vanhanen sai yksissä tuumin hallitustunnustelijan tehtävän ja jakoi eduskuntaryhmille kysymyksensä. Seitsemän aihetta alakysymyksineen, kuitenkin varsin yleisiä luonteeltaan. Suoraan ei esimerkiksi kysytä, kuka on kiinnostunut laskemaan ruoan alvia, kuka hyväksyy ydinvoiman lisärakentamisen tai kuka torjuu Nato-jäsenyyden. Kysymykset oli muotoiltu siten, että ne jättävät varsin vapaaksi sen, mitä halutaan vastata ja mitä ei. Millekään puolueelle ei ilmeisesti haluta asettaa liian korkeaa kynnystä noin lähtökohtaisesti.

Selkeitä kynnyskysymyksiä tulemme tuskin näkemään, vaikka sellaiseksi pitäisin tarpeellisena esimerkiksi sopimuksen vaalilain uudistamisesta niin, että pienten ja keskisuurten puolueiden edellytykset toimia maakunnissa turvataan.

KD:n puolesta kysymyksiä vastaanottamassa olivat ryhmän ja puolueen puheenjohtajat allekirjoittanut seuralaisenaan. Heti palaverin jälkeen ryhdyimme luonnostelemaan vastauksia, jotka toki varsin pitkälti löytyvät suoraan viime syksynä hyväksytystä puolueen tavoiteohjelmasta. Ongelmaa lähinnä tuottaa se, miten optimistisesti talouden liikkumavara alkaneelle vaalikaudelle arvioidaan. Näkymät kun ovat syksyn jälkeen hieman heikentyneet. VM antoi vasta helmikuussa oman jyrkän näkemyksensä siitä, että ikääntymisen vuoksi valtiontalouden liikkumavaraa on käytännössä olematon.

Huomenna vastausten laatimista jatketaan ryhmäkokouksessa, jossa toisena tärkeänä asiana on valiokuntapaikkojen jako. Hartaasti toivon, että jokainen edustajamme onnistuu saamaan edes jonkun itselleen mieleisen ja motivoivan paikan.

Illalla suuntasimme koko perhe Linnanmäen Peakockiin Idols-kisan viidenteen finaalilähetykseen. Olin saanut Maikkarilta kutsun yleisöön ennen vaaleja ja ajatellut, että lapset ansaitsivat vaalityön päätteeksi jotain mukavaa yhteistä rientoa. Luulen, että me aikuiset pidimme kuitenkin vähintään yhtä paljon kuin lapsetkin. Ari, Kristiina ja Anna onnistuivat valloittamaan. Kiva oli nähdä tuomaristossa myös Tarja Turunen. Jostain käsittämättömästä syystä toisinaan niin arvaamaton mieheni onnistui liikuttumaan nuoren artistin saamista kehuista aina kyyneliin saakka.

Taisimme kaikki pitää eniten Arin esiintymisestä hevibiisin sanoja lukuun ottamatta. Tosin myös tytöt ovat tosi symppiksiä. En osaa sanoa, kumpi heistä on parempi. En edes tiedä, miten kansa äänesti, kun lähdimme ennen tuloslähetyksen alkua ja netti tökkii nyt niin pahasti, ettei kerro. Mutta ei hätä ole tuon näköinen. Huomenna sitten luemme tämänkin merkittävän uutisen iltapäivälehdistä. Kaikkea hyvää elämässä toivon näille nuorille. Samoin lukuisalle pienten tyttöjen ja poikien kaartille yleisössä.