Kahvinkeittimet porusevat ja pian suuntaan auto täynnä kamoja - toriteltta, kahvitustarpeita ja muuta sälää - kohti Karkkilan torille, jossa syksyn kuntavaaliehdokkaan, Kitti Kumpulaisen kanssa tarjoamme puolueen 50-vuotisjuhlakahveja. Sama projekti tosin isommalla vihtiläisporukalla on vuorossa huomenna Vihdin markkinoilla.

Kieltämättä olen onnistunut näillä ja lukuisilla muilla KD:n juhlavuosihappeningeillä saamaan itseni pieneen stressivireeseen. Huomisten juhlaillallisten jälkeen aion huokaista helpotuksesta, niin kuin epäilemättä moni muukin tässä puolueessa. Juhlinta on mukavaa, mutta myös vaatii paljon tekemistä pieneltä organisaatiolta.

Tänään Länsi-Uusimaa julkaisi kolumnini kuntakyselyn tuloksista. Kun en ole aiheesta sen koommin kerennyt kirjoittelemaan, laitan jutun tähän. Kommentoikaa, pliis.

Nummi-Pusulassa ovat kuntalaiset puhuneet. Yli 2800 vastaajan mielipide on iso asia. Enää ei tarvitse spekuloida sillä, mitä mieltä kuntalaiset ovat kuntaliitospohdinnoista. Avoimissa palautteissa tuli huutia, mutta varmasti myös hyviä ideoita ja kannustusta.

Jo julkistettujen kuntaliitoskysymysten osalta kuntalaisten näkemykset jakautuvat melko vahvasti, eikä tulos siksi vähennä päättäjien harteille jäävää pohdinnan ja päätöksenteon taakkaa. Tosin kuntalaisten enemmistöltä löytyy ymmärrystä ja kannatusta kuntafuusiolle. Selväksi kävi myös, että valtaosan ajatuksissa Lohja on luontevin vaihtoehto kumppaniksi.

Suurin ryhmä (826 vastaajaa) muodostui niistä vastaajista, joiden mielestä kuntaliitosta tulee harkita, mikäli kunnan talous ja palvelujen turvaaminen vaikeutuu. Kuulun itse tähän vastaajajoukkoon. Uskoakseni monet meistä eivät usko onnen löytyvän naapurista, mutta ovat valmiita liitokseen eräänlaisesta välttämättömyyden pakosta, jos suunta ei muutoin muutu.

Näin vastanneita ei pitäisi yksioikoisesti niputtaa kuntaliitoksen kannattajiksi, vaan sen harkitsijoiksi. Keskitien vaihtoehdon valinneiden suuri määrä kertoo siitä, että monet empivät  ja pohtivat asian hyviä ja huonoja puolia.

Toiseksi suurin porukka (741) katsoo, että kunnan tulee pyrkiä säilymään itsenäisenä. Näitä vastaajia löytyy enemmistönä Pusulan puolelta. On luonnollista, että pusulalaisille pyrkimys Lohjan "alaisuuteen" ei ole yhtä houkutteleva vaihtoehto kuin laajentuvan isonveljen kyljessä eläville Nummen eteläosien asukkaille.

Varsin suuri ryhmä (633) vaatii myös kuntaliitosneuvottelujen aloittamista heti. Käynnissä oleva kuntien yhdistymisbuumi sekä Lohjan pienimpien naapurikuntien esimerkki epäilemättä rohkaisevat tähän ajatukseen. Kuntaliitosta toivovien joukossa on myös niitä, joita kunnan sekaiselta vaikuttava hallintokulttuuri kyllästyttää jo liikaa. Tosin suuren mekkalan ja sotkun voi saada aikaan varsin pienikin konsensukseen haluton luottamushenkilöporukka.

Kohtuullisen harmonian ja yhteisen sävelen löytyminen on Nummi-Pusulan menestyksen kannalta tärkein asia. Yleensä hyvällä yhteishengellä päästään suurimpienkin vaikeuksien yli.

PARAS-lain edellyttämän perusturvayhteistyön niukasta ratkaisusta alkaen on ollut selvää, että kuntaliitosasia tulee olemaan merkittävä aihe syksyn kuntavaaleissa Nummi-Pusulassa. Kunnan tulevaisuudesta itsenäisenä tai isompaan liittyneenä on syytä keskustella perusteellisesti ja analyyttisesti. Toistaiseksi sellaista keskustelua ei paikallisissa tiedotusvälineissä ole käyty, ei kunnolla myöskään luottamuselimissä.

Kun arvioidaan tulisiko kuntastrategian kurssia kääntää, olisi mutu-mielipiteistä päästävä eteenpäin. Asiaperusteita puoleen ja toiseen tulee voida vertailla rauhallisesti, inttämällä asiat eivät edisty.

Vaikka nykyisen valtuuston on tarpeen käydä keskustelua vastausten pohjalta, on mielestäni selvää, että tulevaisuuden strategian pohdinta ja mahdollinen linjauksen muuttaminen jää syksyllä valittavalle valtuustolle. Nykyinen valtuusto on oman strategiansa ja ratkaisunsa tehnyt. Siksi maltti on valttia.

Vaikka kyselystä, sen muodosta ja toteuttamistavasta voidaan olla montaa mieltä, olen henkilökohtaisesti iloinen siitä, että olin ajamassa kyselyn toteuttamista. Olisi ollut sääli, jos kuntalaisten suora mielipide olisi jäänyt selvittämättä. Nyt pallo on jälleen palannut luottamushenkilöille - niin nykyisille kuin syksyn kunnallisvaaleissa valituiksi tuleville.