Torstaina olin mukana Lohjalla järjestetyssä ympäristöpaneelissa. Vuodatus-sivuston teknistenpäivitysten vuoksi pääsen raportoimaan vasta nyt, kun jo Länsi-Uusimaa lehtikin on asiasta kertonut.

Tosin LU oikoi uutisoinnissaan siinä kohdin, että kaikki olisivat valmiita rakentamaan uraanikaivoksen jonnekin korpeen Uudenmaan sijaan. Näin ei todellakaan ollut. Ainakin omassa puheenvuorossani se tuli esiin. Näkemyseroja oli myös ydinvoimasta. Patinen ja Saarinen tuntuivat olevan innokkaimmat ydinvoiman kannattajat, meitä vastustajia oli kuitenkin enemmistö.

Paneeli kesti yli kaksi tuntia ja siinä tuli esille todella monenlaista asiaa. Niin globaalia kuin hyvin läheistäkin. Sain positiivista palautetta siitä, että olin nostanut hyvin monenlaisia näkökulmia esille. Kieltämättä olen yrittänyt paneutua tähän aiheeseen. Olen myös Päivi Räsäsen kanssa todennut sen, että ensi kaudella puolueemme ympäristöpoliittinen ohjelma tarvitsisi päivityksen. Jota osaltani ryhtyisin mielelläni tekemään.

Tässä muutamia niistä näkökohdista, joita yritin tuoda esille.
- Unionin tavoitteet ovat erittäin hyvät ja Suomen kannalta hyvin haastavat. Suomelta tulee edellyttää aktiivisempaa roolia ilmastosopimuksen edistäjänä ja ilmastonmuutoksen torjujana (toisin kuin mitä on tapahtunut). Suomi on maailman johtavia energiateknologiamaita ja näillä tuotteilla tulee olemaan valtava kysyntä lähivuosikymmeninä. Markkinat odottavat energiateknologiasta yhtä merkittävää teknologia-aluetta kuin tietotekniikka, sellaista vihreää Nokiaa. tutkimus- ja kehityspanostuksia tuleekin voimakkaasti ohjata juuri energiateknologian kehittämiseen. Siitä voisi tulla merkittävä vientialamme ja myös työllistäjä. Merkittävää on koko energia-alan t&k-toiminnan tukeminen, siis pitkäjänteinen energia- ja ilmastoteknologian tutkimus- ja kehitystyön keskittymä.

- Vain 14 % kaikista kasvihuonepäästöistä syntyy EU:ssa. Neljännes päästöistä on peräisin USA:sta ja viidennes Kiinasta ja Intiasta. Energian tarve kehittyvissä maissa nousee seuraavan 30 vuoden kuluessa arvioiden mukaan 250 %. On välttämätöntä, että saastuttavan, fossiilisen energiateknologian vaihe kehitysmaissa voitaisiin loikata kokonaan yli. Siksi sinne ei pidä ainakaan kuskata vanhentunutta teknologiaa. Kehitysyhteistyössä pitää panostaa uuden teknologian ja esim. aurinkoenergian hyödyntämiseen.

- Autoverotusta tulisi nopeasti uudistaa niin, että verotuksen painopiste siirtyisi auton hankinnasta sen käyttöön ja ennen muuta päästöihin. Esitämme diesel-autojen käyttövoimaveron poistoa tai ainakin alentamista ja mahdollista verotukea tilanteessa, jos biodiesel sitä tarvitsee kilpailukykynsä turvaamiseksi.
- Hehkulamppujen poistaminen ja korvaaminen loistelampuilla vähentäisi energian tarvetta melkein puolella Loviisan ydinvoimalan toisen yksikön tuotannosta. Australia aikoo kieltää hehkulamput 2010 mennessä. Stand by-virran kytkeminen pois on myös tehokas energiansäästökeino kotitalouksissa.
 
- Tarvitsemme bioenergian edistämisen politiikkaohjelman. Koko elinkaaren päästötaseelta heikkoihin bioenergiaratkaisuihin ei tule sortua. Kaasutukseen perustuvien 2. sukupolven biodiesellaitosten rakentamista lämpöä ja sähköä tarvitsevien paperitehtaiden yhteyteen tulee tukea. Biokaasun tuotantoa maatiloilla ja jätelaitoksissa on tuettava investointiavustuksilla. Puuhakkeella tai pelleteillä toimivia  lämpö-sähkölaitosta tulisi perustaa maaseututaajamien yhteyteen. Kerroin siitä, että Nummi-Pusulassa on yksi tällainen laitos toiminnassa ja kaksi suunnitteilla.
 
Lisäksi keskusteltiin jätteiden vähentämisestä, poltosta ja vesien suojelusta sekä uraanikaivoksista.

Muuten paneeli sujui vallan mukavasti, mutta tuntui käsittämättömältä ja loukkaavalta, että paikalla ollut Perussuomalaisten ehdokas tuntui olevan poliittisessa toiminnassaan liikenteessä lähinnä hurrivihan voimin.

Vähän sama kuvio kuin edellisessä raidepaneelissa, jossa perussuomalaisten ehdokas (siellä tosin toinen, korkeasti koulutettu henkilö) kertoi esitellessään puolueensa raidepoliittisia kannanottoja, että vastustaa pakkoruotsia yms. Raideliikenteestä ei löytynyt juurikaan näkemyksiä, vaikka pyydettiin. 

On kieltämättä hävettänyt heidän puolestaan. Timo Soinille aion sanoa tämän, kunhan seuraavan kerran näen. Viha ja kauna yhtä kansanryhmää kohtaan - niin kuin se ilmenee - on kyllä erittäin huono lähtökohta politiikalle.