"Ruotsalainen kansanpuolue on pieni puolue jolla on suuria ajatuksia. Se on myös ainoa suomalainen kansanpuolue." Näin mainostetaan RKP:n nettisivuilla. Puolue esitteli ensimmäisenä vaaliteemansa ja -ohjelmansa. 103 lauselmaa, joista suuri osa itsestäänselvyyksiä ja loput lupauksia niistä asioista, joita nykyinen hallitus ei ole hoitanut. Jälleen joulukuussa tulemme näkemään, kuinka hallituspuolueet  äänestävät kumoon omien vaaliohjelmiensa sisältämät keskeiset vaatimukset sillä välin, kun juoksevat markkinoilla jakamassa esitteitään. Kuten RKP.

Esimerkkinä tapaus opintotuen nosto: jokunen aika sitten opiskelijat osoittivat sankoin joukoin mieltään, kun monista lupailuista huolimatta opintotuen jälkeenjääneisyyteen ei ole tulossa mitään parannusta. Esimerkiksi Helsingissä huomiota herätti se, kuinka kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk), Susanna Rahkonen (sd) ja Mikaela Nylander (rkp) antoivat selkeän lupauksensa taistella tavoitteen puolesta maaliin asti, niin että opintorahan 15 %:n korotus toteutuu tällä vaalikaudella. Paikalle oli masinoitu Keskustaopiskelijoita, jotka kiittelivät plakaateissaan mainosmielessä Kaikkosta jo etukäteen.

Kaikkosen nimissä tehty talousarvioaloite opintotuen korotuksesta on siinä mielessä paljastava, että siinä korotusta esitetään alkavaksi vasta marraskuussa eli kahdeksi kuukaudeksi ensi vuonna. Samalla viikolla kuin mielenosoitus pidettiin, opintotukiasioista vastaava ministeri Karpela vastasi kyselytunnilla, ettei hallitus mitään korotusta tule tekemään. Saa nähdä, ovatko Kaikkonen ja kumppanit poissa äänestyksestä, kun esimerkiksi KD äänestyttää omista opintotuen korotusesityksistään (koko vuodeksi) joulukuussa.

Mutta vielä RKP:hen. Puolue on keksinyt kloonata Kokoomuksen Työväen presidentti -ideaa väittämällä itseään "suomalaiseksi kansanpuolueeksi". Ei tule toimimaan, väitän minä. Jos olisin RKP:n byroosta, en olisi tuosta ideasta maksanut maltaita, niin kuin he ilmeisesti ovat. Idea ja julisteen sommittelukin ovat niin kopioituja tuosta Kokoomuksen huomiota herättäneestä ja onnistuneesta kampanjasta. Plagiaatit eivät toimi.

Menetettyään ehdokaslistoiltaan kaksi puolueensa kärkinimeä Biaudetin ja Enestamin RKP on päättänyt kaksinkertaistaa vaalibudjettinsa 900 000 euroon. Se on yli nelinkertainen summa verrattuna KD:n vaalibudjettiin, vaikka puoluetuen määrässä meillä ei olekaan kovin suurta eroa. Ilmeisesti RKP:stä löytyy varakkaita puolueen tukijoita tai sitten riskinottohalua. Joka tapauksessa minusta tuntuu siltä, että he jälleen kerran yrittävät paikata mainonnan voimalla sitä, ettei heillä ole kuin yhdessä asiassa (kielikysymyksessä) oma selkeä linja.

KD:lla ei ole varaa tuollaisiin mainontatempauksiin. Mutta meidän vahvuutemme on vahvassa arvopohjassa ja tinkimättömissä tärkeimmissä asioissa. Toivottavasti äänestäjät arvostavat sitä.