Tänään maailman AIDS-päivänä kävin KD-ryhmän puolesta vastaanottamassa "Mistä sitä tietää..." -turvaseksikampanjan aineiston. Kyseisen kampanjan keskeinen sisältö näytti olevan hyvin yksiviivaisesti vanha tuttu "kondomi pelastaa" -ilosanoma.

En voi mitään sille, että minun uskoni kondomeihin on varsin heikkoa. Ensinnäkään ne eivät suojaa sydäntä. Toiseksi, ne eivät suojaa raskaudelta ja seksitaudeilta kuin 90-prosenttisesti. Tietojeni (tosin tarkistamattomien) mukaan jopa neljännes aborteista tehdään sen vuoksi, että kondomiehkäisy on pettänyt.

Nettitohtorin sivujen mukaan kondomin ehkäisyteho on 97-98 prosenttia (eli 2-3 naista sadasta tulee vuoden käytön aikana raskaaksi), mutta käyttövirheet huomioiden teho alenee 85-95 prosenttiin (5-15 naista sadasta tulee vuoden käytön aikana raskaaksi). Eli siis keskimäärin kymmenen naista sadasta kondomiehkäisyn käyttäjästä joutuu vuosittain kokemaan sen, että kondomi on kaikkea muuta kuin turvallinen ehkäisytapa ja suojautusmismuoto seksitaudeilta ja hiv-tartunnalta. Toki se tietysti merkittävästi alentaa raskauden ja sairauksien riskiä, mutta silti...

Kansanterveyslaitoksen tilastojen mukaan uusia hiv-tartuntoja on tänä vuonna 27.11. mennessä todettu ennätykselliset 172 kappaletta, ja vuoden loppuun mennessä luku nousee mahdollisesti yli kahteensataan. Erityisesti seksin yhteydessä saadut hiv-tartunnat ovat lisääntyneet selvästi. Naisten ja miesten välisessä seksissä saadut hiv-tartunnat ovat jatkuvasti lisääntyneet jo viiden vuoden ajan. Myös seksitautien määrä on lisääntynyt.

Eli kyselen... miksi kummassa ei voida nuorille reilusti kertoa, että kondomiseksi sisältää isot riskinsä ja on lopulta kaikkea muuta kuin luotettavaa "turvaseksiä". Minusta olisi parempi mainostaa sellaista ajatusta, että seksi kuluu vakituiseen aikuiseen parisuhteeseen - tai vasta elämään aamenen jälkeen niin kuin kirkko muinoin viisaasti opetti. Säilyisi sydän ehjänä (tai ainakin ehjempänä) eikä olisi vaaraa seksisairauksista. 

Fiksusti esitettyä tietoa sekupuolisuudesta ja seksistä toki tarvitaan ja varmaan kaivataan lisää. Mutta ei sellaista mainontaa, jolla samalla kasataan paineita siihen suuntaan, että pitää olla aktiivinen seksielämä jo alaikäisenä ja vieläpä monen kumppanin kanssa. Toivottavasti seurakunnat ripareittensa seksitunneilla eivät sorru tällaiseen valistukseen.