Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen (eduskunnan hallintoa uudistavan Niinistön työryhmän jäsen) on tämänpäiväisen Hesarin mukaan harmissaan. Hänen mielestään eduskunnan hallinnon arvostelu perustuu mutu-mielipiteisiin.

Eli kenen mutu-mielipiteisiin? Asiassa työtä tehnyt konsultti teki eduskunnan sisällä 14 haastattelu. Kahdeksan niistä oli eduskuntaryhmien puheenjohtajien ja pääsihteereiden noin tunnin pituisia haastatteluja. Konsultti vielä tarkastutti vastauksemme, jotka oli kirjannut - joten mitään väärinymmärrettyä ei ole mennyt eteenpäin.

Hesarin eilisestä jutusta ilmenee, että samansuuntaista kritiikkiä on tullut ilmi kaikissa näissä 14 haastattelussa: eduskunnan hallinto on kaukana muilta julkisilta virastoilta ja varsinkin yrityselämässä edellytetyistä tuottavuusvaatimuksista. On tuhlailua, ylipassausta ja joissakin kohdin myös kaikkein kiireisimpiin tilanteisiin mitoitettua (turhaa) henkilökuntaa.

Minun täytyy sanoa, että on melko rohkea väite, että eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja pääsihteerit eläisivät kovin suurten harhojen vallassa siitä, mikä on totuus. Vaikka epäilemättä voi vääriäkin luuloja olla, tuntuisi uskottavammalta, että pikemminkin pääsihteeri on sokeutunut vuosien saatossa totuudelle eduskunnan arjesta.

Eduskunnan juhlavuositörsäilyjen jälkeen perustettiin tämä työryhmä. On aivan aiheellista, että eduskunta myös pyrkii elämään samoin säännöin ja tehokkuustavoittein kuin ympäröiväkin yhteiskunta. Toivottavasti muut ryhmän jäsenet eivät mitätöi haastateltujen mielipiteitä mutu-mielipiteiksi ja turhaksi arvosteluksi. Jos eduskunnan kanslian asiakkaat toivovat tehokkuutta ja järkeistämistä, olisi asia otettava kyllä tosissaan. Eduskunnan arvovalta ja uskottavuus vaativat sitä.