Tänään oli erilainen päivä. Aamulla suuntasin Tallinnaan, jossa oli koolla Euroopan kristittyjen naisten ekumeeninen foorumi. Minut oli kutsuttu alustajaksi kertomaan demokratian ja tasa-arvon toteutumisesta Suomessa sekä kokemuksistani naisena Suomen eduskunnassa. Yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 100-vuotisjuhlavuotena tämä on tietenkin erityisen ajankohtainen ja mukava aihe.

Kerroin suomalaisten naisten ja etenkin nuorten naisten aktiivisesta roolista politiikassa, naisten asemasta työelämässä, perhelainsäädäntöön ja prostituutioon liittyvien lainsäädäntöhankkeiden käsittelystä. Sanoinpa muutaman sanan heitä kiinnostavasta naispappeuskysymyksestäkin. Tästä linkistä pääset piakkoin lukemaan koko alustuksen.

Paikalla on reilu parisenkymmentä aktiivista naista eri kirkkokunnista ympäri Eurooppaa. Laajin edustus arvatenkin Virosta ja Suomesta. Minua oli etukäteen rohkaistu, että mukavaa ja kannustavaa porukkaa. Ja toden totta. Tosi herttaisia ihmisiä. Lyhyen päivän aikana ehti paitsi alustaa ja osallistua ryhmätöihin niin käydä monta mielenkiintoista keskustelua. Toivottelin porukkaa tervetulleeksi kyläilemään eduskuntaan, sitten kun seminaaria pidetään Helsingissä.

Itse olen tyytyväinen siitä, että epäluuloistani huolimatta onnistuin synnyttämään "in english" kohtuullisen pirteän esityksen, niin ettei mennyt aivan paperista lukemiseksi. Jos tuota englantia pääsisi säännöllisemmin treenaamaan se alkaisi pian varmaankin sujua ihan mukavasti. Suurin ongelma minulla on sanaston kapeus ja "säännöttömät" prepositiot.