Nettilinja kotona ei ole toiminut viime päivinä ja töissäkin on ollut teknisiä vaikeuksia. Siksi blogini on jälleen jäänyt tuuliajoille. Mutta näin taannehtivasti viimeisiä kuulumisia.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tulin maanantaina kotiin kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen kello 23.30 tietämissä. Kieltämättä eilinen kokous oli varsin erikoinen käänteiltään. Melko hyvän lyhennelmän kokouksen kulusta tarjoaa ainakin tämänpäiväinen Länsi-Uusimaa, mutta tuonpa tässä vielä oman referointinikin asioiden kulusta.

Kokouksen aluksi kunnan tärkeä vastaus valtiolle PARAS-hankketta koskevaan kyselyyn annettiin ilman ainoatakaan puheenvuoroa. Kukaan ei nähtävästi enää jaksanut vääntää juttua SoTe-yhteistyön kuntayhtymämallista Vihdin ja Karkkilan kanssa.

 

Tuttua jarrutustaistelua esiintyi mm. Tavolan kaavojen käsittelyn osalta, kun vasemmisto-sitoutumatonta oppositiota ei miellyttänyt se, että kilokaupalla kaavaselostuksia ei ollut lähetetty valtuutetuille. Perustiedot ja kartat sekä kaavamuistutukset vastineineen olivat toki tulleet. Kunnanvirasto oli tiedottanut, että tarkemmin asiasta kiinnostuneille kaikki mahdolliset asiakirjat ovat nähtävillä kunnanvirastolla. No, onneksi saatiin kaavat käsiteltyä ja kun pöydällepanot menivät äänestyksissä nurin, olivat päätökset yksimielisiä. Paitsi mitä nyt Hannele Maittila katsoi tarpeelliseksi jättää eriävän mielipiteensä.

 

Tavolan asemakaavan kohdalla kyse on taistelusta saada merkittävä ABC-liikenneasema moottoritien liittymän risteykseen. Aseman saamisen myötä kuntaan olisi tulossa merkittävä määrä uusia työpaikkoja.

 

Illan kuumin aihe oli alijäämän kattamista koskevan toimenpideohjelman käsittely eli säästöohjelma. Käsittely alkoi konsulttien esittelyllä. Sen he olivat tehneet jo pariin otteeseen aiemminkin. Sitten olivat vuorossa ryhmäpuheenvuorot. Valtuuston puheenjohtajan esitys ja toivomus oli, että asia käsitellään yhdellä nuijankopautuksella – aivan kuten toimenpideohjelmassakin esitettiin.

 

Pientä kitinää ja joitakin toiveita, mutta ryhmäpuheenvuoroissa oli nähtävissä alistuminen esitettyyn toimenpideohjelmaan - sitoutumattomien ryhmäpuhetta lukuun ottamatta. Parempaakaan ei ollut keksitty. Ja olihan jo kunnanhallituksesta tullut veroprosenttiäänestystä lukuun ottamatta yksimielinen ehdotus valtuustolle. Tosin edes sitoutumattomien kunnanhallituksen jäsen ei ollut kh:ssa hylkyä säästöohjelmalle esittänyt, yhden yksimielisesti hyväksytyn korjauksen kylläkin eli Pusulan kirjaston lakkautuksen perumisen.

 

Itse pidin KD:n puheenvuoron, jossa osaltani kävin läpi niitä syitä, miksi oma kahden naisen valtuustoryhmäni oli esityksen kannalla.

 

Alijäämätyöryhmän salaisesti valmistelluksi moitittu esitys osoittautui keskustelun aikana vallan varhaisessa vaiheessa julkistetuksi verrattuna Markku Iso-Markun esittelemään "Vasemmistoliiton" vaihtoehtoesitykseen. Edes Vasemmistoliiton kunnanhallituksen edustaja kun ei näyttänyt siitä olevan tietoinen, kun hän kerran ryhmäpuheenvuorossaan mainitsi, ettei alijäämätyöryhmän esitystä ollut heillä ryhmässä yhteisesti käsitelty.

 

Myöskään puolueen edustajaksi alijäämätyöryhmään nimetty Jorma Lahtinen ei ollut missään vaiheessa "Vasemmistoliiton vaihtoehdon" esityksiä alijäämätyöryhmälle tehnyt, vaikka nimenomaan kaikki säästöideat pyydettiin heittämään kehiin. Jo pelkästään sen esittelemisen menettelytapa osoitti, ettei esitystä oltukaan tarkoitettu muuksi kuin populismiksi.

 

Selkeiden muutosesitysten sijaan Iso-Markku esitti toimenpideohjelman palauttamista valmisteluun. Esitys palauttamisesta hävisi äänestyksessä selkeästi, 17-9-1 tyhjä. Sitten jatkettiin keskustelua. Kun pyydettyjä puheenvuoroja ei yllättäen enää ollut, puheenjohtaja napautti nuijaa ja totesi keskustelun päättyneeksi ja päätösesityksen hyväksytyksi. Yhtään kannatettua muutosehdotusta ei ollut tehty, eikä kukaan reagoinut protestoiden keskustelun päättämiseen. Tosin Maittila ilmoitti jälleen jättävänsä päätökseen eriävän mielipiteen.

 

Seuraavaksi oli vuorossa aloite kuntaliitoskansanäänestyksen toteuttamiseksi. Itse en ole kansanäänestystä kannattanut, koska siinä voitaisiin esittää vain yksi kysymys, johon vastattaisiin kyllä tai ei. Näin selkeää kysymyksenasettelua on nykytilanteessa jokseenkin mahdoton tehdä. Sen sijaan olen aiemmissa keskusteluissa tuonut esille laajemman mielipidetutkimuksen muodossa toteutetun kyselyn toteuttamista. Kun Pirjo-Leena Forsström otti tämän vaihtoehdon esille, tuin sitä ja neuvottelutauon aikana nopeasti väsäsin virallisen esityksen kirjalliseen muotoon. Sepä meni vielä läpi. Todettakoon, että käsitykseni mukaan kansanäänestysesitys olisi selkein numeroin rauennut, mutta tällaista laajempaa postitse tutkimuksena suoritettavaa kyselyä kannatti lopulta yllättävän moni.

 

Vaikka kyselyn tekeminenkään ei ole helppoa, on se monin verran monipuolisempi ja informatiivisempi vaihtoehto kuin kansanäänestys. Pro graduni kvantitatiivisena tutkimuksena tehneenä tiedän, että tarvitsemme avuksemme asiantuntija-apua. Mutta uskoakseni voimme saada sitä hyvinkin edullisesti esim. opiskelijatyönä.

Eilen illan vietin Radio Dein 10-vuotisjuhlissa Särkänlinnassa. Kauniit ja mukavat illalliset idyllisessä paikassa. Oli kiva jutella vanhan työkaverin kanssa vuosien takaa. Kyllä aika kuluu nopeasti. Mutta kauniit kiitokset Dein porukalle. Toivon osaltani, että Kristillisdemokraattien ja Radio Dein yhteistyö jatkuu vilkkaana.