Pakko oli kaivaa netistä esiin Vihreiden valtuuskunnan esitys perustulomallista. Se kun olisi heidän mukaansa ratkaisu niin työelämän kuin sosiaaliturvankin ongelmiin. Jokaiselle täysi-ikäiselle rapsahtaisi 440 euroa kuussa tilille. Kuulostaa nopeasti ajateltuna hyvältä. Tosin jonkun täytyisi kai se maksaakin...<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Alle 60 000 euron vuosiansioista (5 000 euroa /kk) maksettaisiin aina 39 % veroa, ja sen ylittävistä ansioista 49 %. Näennäisen korkeasta veroprosentista huolimatta pienituloisten ja useimpien keskituloisten todellinen veroprosentti laskisi, sillä työtulojen lisäksi he saisivat myös perustulon. Kaikkein rikkaimpien osalta verotus hieman kiristyisi, arvioivat Vihreät. Tuloaukkoa paikattaisiin mm. ympäristöveroilla ja pääomaverotusta kiristämällä.

 

Perustulo korvaisi kaikki sosiaaliturvan vähimmäisetuudet lukuun ottamatta kansaneläkkeitä. Esimerkiksi työmarkkinatuen, vähimmäisvanhempainrahan, opintotuen ja hoitorahan. Kuitenkin asumistuki- ja toimeentulotukijärjestelmä jäisivät edelleen voimaan. Ansiosidonnaisiin etuuksiin ei mallissa puututa: niitä nauttivien käteen jäävät ansiot säilyvät nykyisellään.

 

Tavoitteena olisi siirtää rahaa rikkailta köyhille, etenkin opiskelijoille ja pätkätyöläisille, yksinkertaistaa systeemiä sekä kannustaa vastaanottamaan pienipalkkaista ja lyhytaikaista työtä. Vihreiden aikataulu olisi sellainen, että uudistusta mietittäisiin rauhassa ainakin seuraava vaalikausi ja vähitellen systeemiä rukattaisiin esitettyyn suuntaan. Vihreiden perusturvapallo on nyt heitetty ilmaan. Mutta onko kyse kestämättömästä vaikkakin hyvännäköisestä kuplasta vai todella vakavasti harkinnan arvoisesta esityksestä? Mitä mieltä Sinä olet?

 

Ideassa on varmaankin paljon sellaista, jota todella on syytä tavoitella. Kannustavuus, turvallisuus, yksinkertaisuus, tasaisempi tulonjako... Kuitenkin pahiten minua tökkii neljä asiaa: ensinnäkään systeemin rahoittamiseksi ei riitä harvojen rikkaiden suomalaisten hieman kireämpi verottaminen, köyhempiä ja meitä keskituloisia on kuitenkin lukumääräisesti niin paljon enemmän.

 

Toiseksi on pelottavaa se, että täysi-ikäisyyspäivänä ryhtyy nuoren tilille tippumaan kuukausittain 440 euroa verotonta tuloa ilman mitään erityisempää syytä. Melkoinen viikkorahan korotus lukion tokaluokkalaisille ja heidän ikätovereilleen. On huono lähtökohta ihmiselle itselleen ja kestämätön yhteiskunnalle, jos ihminen tyytyy elämään sossun tuella. Etenkin nuorille on tärkeää viesti siitä, että työn tekemisessä tai opiskelemisessa ei ole kyse siitä, huvittaako vai ei.

 

Perustulo olisi varmaan periaatteessa helppoa ja yksinkertaista, mutta hylkäisi sen lähtökohdan, että jokaisen työikäisen ja -kykyisen on pyrittävä huolehtimaan itsestään. Jokaisen velvollisuus on tehdä parhaansa ja ottaa vastuu omasta elämästään. Yhteiskunnan tehtävänä on tarjota koulutusmahdollisuuksia ja edistää työpaikkojen syntymistä.

 

Kolmanneksi: 440 euroa ei riitä läheskään kaikille perusturvaksi. Tarvitaan lisäksi asumistukea ja/tai toimeentulotukea sekä tietysti kaikki ansiosidonnaiset järjestelmät. Näistä systeemeistä ei siis päästä eroon, vaan sama byrokratia jatkuu. Yksinkertaistuuko systeemi sittenkään lopulta - epäilenpä.

 

Neljänneksi pelottaa se, miten systeemi vaikuttaa Suomen kilpailukykyyn ja siten työllisyyteen. Nyt jo suomalaiset yritykset investoivat suunnilleen yhtä paljon kotimaahan kuin ulkomaillekin. Suunta pitäisi saada kääntymään, mutta ei näillä konstein onnistu. Vihreiden perustulomalli kuulostaa enemmän sosialistiselta kuin markkinatalousmallilta.

 

Uudistuksen aikataulusta päätellen Vihreätkään eivät kovin aukottomasti usko systeemiinsä. Onko siis kyse enemmänkin utopistisesta vaalitäkystä prekariaatille ja opiskelijoille? Haaveesta, joka kuulostaa aivan liian hyvältä ollakseen totta.