Perinteisen kaavan mukaan myös tänä vuonna eduskunta piti kevätkautensa viimeisen istuntopäivän juhannusviikon keskiviikkona. Istunnon päätyttyä yhden maissa, eduskunta alkoi tyhjentyä. Edustajat pääsivät kesätauolle ja suuri osa meistä työläisistäkin jää juhannuksesta lomalle. Seuraava istunto on 5.9., ellei mitään katastrofia ilmaannu kesän aikana.

Elokuussa edustajilla on jo melko paljon menoja. Tärkeimpänä niistä ryhmien kesäkokoukset. KD-ryhmä pitää tänä vuonna kesäkokouksensa 24.-25.8. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kansalaisten tavattavissa ollaan niin torstai-iltapäivänä Kajaanissa Raatihuoneen torilla ja perjantaina Oulussa Rotuaarillakin. Myös puhetilaisuuksia järjestetään tuttuun tapaan. Kokouksen aikana tutustutaan ainakin Kainuun maakuntakokeiluun ja pohditaan KD:n budjettivaihtoehtoa.

Itselleni haastava tilaisuus on STETE:n (eli Suomen toimikunta Euroopan turvallisuuden edistämiseksi) kesäseminaari 15.8. Lohjalla, jossa edustan KD:n eduskuntaryhmää paneelikeskustelussa. Seminaarin aiheena on "Suomen painopisteet EU-puheenjohtajuuskauden turvallisuuspolitiikassa". Aihe on tärkeä, mutta vaikea.En ole mitenkään erityisemmin siiheen toistaiseksi paneutunut. Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin käymisestäkin alkaa olla jo vuosia, mutta yritän toki prepata itseäni. Väistämättä keskustelussa pohditaan EU:n turvatakuita, Natoa, kriisinhallintaoperaatioita, terrorismin vastaista työtä, maailman räjähdysherkkiä alueita (Iran, Lähi-Itä) ja kaikkea sen tyyppistä. Veikkaan, että keskustelua tulevat hallitsemaan Jaakko Laakson ja Antti Kaikkosen näkemykset.

(Onnea muuten juuri kihlautuneelle Antille. Nyt paljastui sekin, että rakkauden huumassa Antti on kilonsa menettänyt ja samalla komistunut. Rakastuneille tuo laihtuminen on muita helpompaa! Harmitti kyllä tänään Iltalehdessä se isä Hytönen, joka vaati, että rakastuneilta kansanedustajilta pitäisi lailla kieltää blogien kirjoittaminen. Lienee kateellinen vain...)

Tänään eduskunta keskusteli Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteista ylipäätään. EU:n yhteisen turvallisuuspolitiikan kehittämisestä ei juuri keskusteltu. Jotenkin tuntui, että kovin samantyyppistä tekstiä papereistaan lukivat Soinia lukuunottamatta melkein kaikki ryhmäpuhujat. Suuria eroja ei puolueiden EU-linjauksista löydy. Maltista ja hyvin konsensushakuista tämä meidän touhumme.

Olen menossa siis ennen viiden viikon lomaa vielä huomenna töihin, sillä ensi kevään eduskuntavaalit aiheuttavat monenmoista hommaa. Olen puolueen eduskuntavaalityöryhmän jäsen. Erityisinä vastuualueinani ovat ohjelmatyö ja verkkoviestintä. Keväällä valmistelin perhepoliittista ohjelmaa, elokuussa pitäisi urakoida vaaliohjelmaa ja vanhuspoliittista ohjelmaa. Verkkotiedotuksessa on jatkuvasti jotain uutta vireillä. Tosin ideoita olisi paljon enemmän kuin resursseja niiden toteuttamiseksi.

Meillä KD:ssa organisaatio on niin kevyt, ettei juuri ole työssä raja-aitoja ja melkein kaikenlaiset hommat jollain lailla ovat tulleet tutuksi. Arvostan sitä, että vaihtelua ja haasteita riittää. Se on sellaista elämän ja työn rikkautta - vaikka välillä hermot palavatkin melkein karrelle.