Aamulla heräsin kesäkokous- ja junamatkailuväsymys kimpussani. Mutta oli noustava varhain, sillä piti saada Eliisa ja Esa muuttomatkalle Tuhkolmaan. Tarkennuksena todettakoon, että Esa on muuttavan tyttärensä kuskina ja roudarina. Vasta torstaina vietettiin juhlapäivää, kun oli kulunut vuosi kihlauksestamme. Todettiin, että kovin on arkiseksi tämä yhteiselämä jo mennyt. Pitäisi kai sopia treffejä ja harrastuksia kalenteriin.

Päivällä nukahdin sohvalle uraanipapereiden kanssa. Sain kuitenkin itseni liikkeelle Uraanittoman kansalaisliikkeen tilaisuuteen, jossa olin tavallaan kolmessa roolissa: Sarin pyynnöstä KD:n eduskuntaryhmän edustajana, kunnanvaltuutettuna ja asiasta kiinnostuneena kuntalaisena.

Ranskalainen kaivosyhtiö Cogema on tehnyt uraanikaivoksen perustamiseen tähtäävän valtausvarauksen Nummi-Pusulan, Someron, Kiikalan ja Suomusjärven rajamaille. Asia on vähitellen, kun siitä on saatu tietoa, noussut yleiseksi huolenaiheeksi myös meillä. Kesällä on aloitettu nimiadressin keruu ja tämä oli nyt toinen järjestetty tilaisuus aiheesta, jossa saattoi myös ilmoittautua mukaan kansalaisliikkeeseen. Nummi-Pusulan kunnanhallitus otti uraanikaivoshankkeeseen äskettäin yksimielisesti kielteisen kannan - vaikkei kukaan sitä pyytänytkään. Tätä pidettiin hyvänä vetona.

Tilaisuus ohjelma oli huomattavasti pitempi kuin oletin, mutta monipuolinen ja hyvä. Paikalle oli tullut arvioni mukaan vajaa satakunta lähiseudun ihmistä sekä alustajat eli ilmastomuutosasiantuntija Mika Flöjt Lapin yliopistosta ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Pentti Tiusanen. Vastaamassa kysymyksiin oli myös kansanedustaja Heidi Hautala, jonka nimissä on hyvä lakialoite kaivoslain uudistamisesta.

Flöjt puhui ilmastonmuutoksen monimuotoisista vaikutuksista. Esitelmä oli tietyistä esitystapaan liittyvistä heikkouksistaan huolimatta mielenkiintoinen ja kieltämättä herätti melkoisia kauhunväristyksiä, vaikka  ei mitään pelottelupropagandaa ollutkaan. Satellittikuvat jäätiköiden sulamisesta ja tilastotiedot sääoloiltaan poikkeuksellisten vuosien yleistymisestä kertovat selkeää kieltään siitä, että nykymuotoinen elämänmeno muuttaa maapallon ilmastoa ja tekee sen enstistä arvaamattomammaksi. Tutkija esitteli argumentteja hajautetun energiantuotannon eduista ja kyseenalaisti uraanin käytön yhtenä ilmastotavoitteiden saavuttamisen ratkaisukeinona.

Tiusanen kertoi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä ja johtamansa eduskunnan valiokunnan vaatimuksesta sen ulottamisesta uraanikaivoshankkeisiin ja myös mielellään koelouhintoihin ym. Hän kertoi myös eduskunnan ratifioimasta Århusin sopimuksesta, joka edellyttää, että kansalaisilla on oltava mahdollisuus vaikuttaa tämän tyyppisissä asioissa tehtäviin päätöksiin.

Kuten Hautalan ym. kaivoslakialoitteen perusteluissa todetaan, nykyinen kaivoslaki tekee kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen osallistumisen valtaushakemusten käsittelyprosessiin mahdottomaksi. Valtauksen keskustelupuolet ovat vain yhtiö, maanomistajat, kunta sekä kauppa- ja teollisuusministeriö. Kuitenkin nämä hankkeet vaikuttavat laajasti ja pitkään lähiseudun asukkaiden elämään. Paikkakuntalaisten ja järjestöjen puhevalta on nykyisessä kaivoslaissa olematon. Kaivoslaki on ristiriidassa hallintolain kanssa eikä täytä perustuslain vaatimuksia kansalaisten oikeusturvasta mm. kuulemismenettelyn puutteellisuuden vuoksi. Mm. tämän vuoksi sen uudistamisella on huippukiire.

Totesin seminaarin perään pidetyssä kansalaisliikkeen järjestäytymispalaverissa, että vaikka asia ei olekaan nyt eduskunnan käsissä, sinne suuntaan kannattaa asiaa rummuttaa. Kansanedustajat lähtevät helposti ottamaan kantaa aiheista, joista heille tulee kannanottoja. Viestien luonteen kannattaa olla mahdollisimman henkilökohtainen ja mielellään kysyvä. Kun tällaisia persoonallisia, suoraan osoitettuja viestejä tulee useita ne kyllä vaikuttavat etenkin alueen kansanedustajien ajatuksiin ennen vaaleja. Nämä osaltaan sitten puhuvat, kirjoittavat, tekevät kysymyksiä jne aiheesta osoittaakseen olevansa luottamuksen arvoisia.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Se minua tässä päivässä harmittaa, että jouduin pettämään lupaukseni Mikaelille. Olin luvannut tulla pikaisesti kotiin ja lähteä hänen kanssaan ulos. Tosin soittelin välillä ja kyselin häneltä lupaa saada vielä olla tilaisuudessa. Mutta nyt on lopetettava tämä kirjoittaminen, koska hän odottaa minua mukaansa saunaan. Montaa kertaa ei päivässä huonokaan äiti saisi lupauksiaan pettää.