Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä sai jälleen tänään paistatella valtiovarainministeri Heinäluoman suosiollisten sanojen alla. Ministeri jatkoi budjetin lähetekeskustelussa aloittamiaan kehuja siitä, että KD esittää vaihtoehtobudjetissaan lisämenokohteille vastuullisesti myös rahoituksen.

Moitteet sai sen sijaan Kokoomus, jonka budjettiesitykset ovat epäloogisia ja puheet populistisia. Omassa budjettivastalauseessaan Kokoomus ei esimerkiksi esitä mitään vanhusten huoltoon, mutta silti jaksoi moittia sitä, ettei hallitukselta löydy toimia asian korjaamiseksi. Jos Kokoomuksen linjalle mentäisiin, olisi päinvastoin entisestään julkista taloutta kiristettävä. Eihän ensin voi alentaa veroja ja sitten tehdä lisäsatsauksia hyvinvointipalveluihin.

Jos KD ryhmä sai budjettivaihtoehdostaan ruusuja, niin päivän risut menivät eduskunnan pääsihteerille Seppo Tiitiselle. Myönnän olevani tyytyväinen siitä, että eduskunnan tilintarkastajat ovat pistäneet ulkopuolisen tarkastajan selvittämään eduskunnan satavuostisjuhlien taloutta ja päätöksentekoa. On oikein, että eduskunta kantaa huolta oman hallintonsa toiminnasta. Huomautettavaa oli löytynyt runsaasti. Sellaisesta on ollut epäilyjä liikkeellä jo pitempään.

Tiitisen-Lipposen voimakaksikko on ensin ideoinut ja sitten vienyt läpi kaiken näköisiä juhlaprojekteja. Tiitinen on käsitysten mukaan junaillut itseään lähellä oleville tahoille merkittäviä urakoita ja jääviyssäännökset ovat juristilta unohtuneet. Laskut ovat olleet suuria. Säästäminen tuli pääsihteerin esitykseksi siinä vaiheessa, kun piti toteuttaa yhteisesti sovittu kansanedustajien poissaolosyistä kertova tietokanta.

Kurjaa jutussa on tietysti se, että lasku ylimitoitetusta juhlimisesta menee veronmaksajille ja maineen puolesta kansanedustajille. Harva ymmärtää, että eduskunnan hallinnossa on jyrännyt melko totaalinen harvainvalta. Muodollisesti jutut on jossain vaiheessa hyväksytetty laajemmalla porukalla - mutta se ei riitä. On hyvä, jos asia puidaan läpi huolella ja siitä myös otetaan opiksi. Mieluummin seuraavalla kerralla kansalaisjuhlintaa demokratian kunniaksi pullakahvein turuilla ja toreilla, kuin "ystäviltä hommattua" korkeakulttuuria eliitille.