Kiva päivä. KD:n Kuntaparlamentti kokosi eduskuntaan 110 aktiivista ja pirtsakkaa koodeeläistä pohtimaan kuntakentän asioita ja spurttaamaan vuoden päästä edessä oleviin kuntavaaleihin. Mukana joukossa oli monia uusia tapauksia. Oli todella kiva tavata oikeasti netissä ja sähköposteissa tutuksi tulleita uusia naamoja.

Vaikka manataan, että masennus vaivaa KD-läisiä, ei siitä kyllä ole mitään todisteita ainakaan tämän päivän perusteella. Kuusi viikkoa puoluesihteerinä ollut Sari Essayah paiskii töitä sellaisella tarmolla, että muiden kunto ei meinaa riittää. Tuleva 50-vuotisjuhlavuotemme on pian alkamassa aivan reippaissa merkessä.

Kuntaparlamenttissä suunnittelupäällikkö Reijo Vuorento (kuvassa) Kuntaliitosta kertoi PARAS-vuorento.jpghankkeesta. Tällä hetkellä on noin 142 kuntaa kuntaliitoksissa ja niiden selvittelyssä mukana ja 290 kuntaa yhteistoiminta-alueesta neuvottelemassa.

– Työvoiman saatavuus voi tulla suuremmaksi kysymykseksi kuin kuntatalous. Jos kunnan työvoimasta on jo nyt puolet kunnan töissä, pääasiassa hoitoalalla, saavatko he itse hoitajia, kun eläköityvät.

Kommenttipuheenvuorossa Marjo (Anttoora) Vammalasta kysyi, millä porkkanoilla kannustetaan niitä kuntia, jotka lähtevät yhdistymiseen vasta vuoden 2013 jälkeen. 

Edellisen kaima ja työkaveri Marjo Loponen Lahdesta puolestaan kommentoi, että olennaista palvelujen tuottamisessa on se, että kuntalaiset saavat hyviä palveluja, ei millä tavoin ne tuotetaan.

Nurmolainen valtuutettu Anne-Mari Haapala kertoi äärimmäisen niukan enemmistön turvin tehdyn kuntaliitospäätöksen taustoista kotikunnassaan.

Ai, että olin ylpeä näistä ystävistä - nuoremman polven kd-läisista valtuutetuista, jotka asiantuntevasti ja tyylikkäästi pitivät kommenttipuheenvuorot, jotka olin heiltä tilannut. Many a young lady rules in KD!

Helsingin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen laittoi puheenvuorossaan palveluratkaisut arvopuntariin. Teologi-moraalifilosofitaustainen Voutilainen puhui porukan sytyttäen tuottamistapojen arvoverkosta ja sen hallinnasta.

– Prosessien hyvä hallinta on eettistä vastuunkantoa. Laitospainotteisuutta on pystyttävä nopeasti keventämään, sanoi Voutilainen ja pyysi poliitikoilta laaja-alaisia ihmisarvolähtöisiä yhteiskunnallisia tehtäviä, jotka hoidetaan porukalla. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi kodittomien määrän tai pitkäaikaisköyhyydessä elävien lapsiperheiden määrän nopea laskeminen.

Vantaalainen Jouko (ex-pomoni Jääskeläinen) pohti kommentissaan, onko, arvo-, toiminta- ja turvaverkko kuntapäättäjien tavoittamattomissa. Pitkälti on, kyllä...

Tapani Kauppinen Stakesista on kymmenisen vuotta tutkinut, miten kuntapäättäjät voisivat ennalta voidaan arvioida päätöstensä vaikutuksia ihmisiin. Jotta voitaisiin arvioida hmisiin kohdistuvia vaikutuksia, IVA, tarvitaan vertailuja vaihtoehtoisten päätösten kesken. Eri päätösvaihtoehtoja tulee verrata myös siihen, ettei tehdä mitään.

– Tämä on kasvava trendi, jonka jokin puolue voisi ottaa teemakseen, kun yritetään leikata palvelujen tarpeen kasvua, vihjasi Kauppinen.

Kansanedustaja-Kari (Kärkkäinen) opasti niin osastoja kuin kuntavaaliehdokkaaksi aikovia rohkeaan vaalityöhön. Kärkkäisen opeilla on Varkaudessa kannatus saatu viime kuntavaaleissa peräti 18%:n tasolle ja KD on kaupungin toiseksi suurin puolue. Kyllä huimasi Karin neuvot. Niiden mukaan Nummi-Pusulassakin varmaan tähdätään tuollaiseen parinkymmenen prosentin kannatukseen seuraavissa vaaleissa.

Puolue-emo Päivi (siis Räsänen) kertoi oman poliittisen uransa alkaneen säästöjä laatineesta giljotiiniryhmästä. Se lohdutti.

- Operaatio oli opettavainen ja olen jälkikäteen iloinnut, että pääsin tästä päästä aloittamaan poliittisen urani. Päättäjän tärkein ja samalla vaikein tehtävä on asettaa hyviä asioita tärkeysjärjestykseen. Pitää olla rohkeutta myös karsia. Toisaalta pitää olla rohkeutta tehdä suuriakin sijoituksia silloin, kun ne ovat kansalaisten hyvinvoinnin ja tulevaisuuden yhteiskunnan kannalta tärkeitä, Päivi opasti.

Päivin puhe löytyy puolueen nettisivuilta Ajankohtaista -> Puheet. Isken sivuille myös muut aineistot, kunhan kerkeän. Olen ollut pari päivää jossain viruksessa. Pää on särkenyt vietävästi ja eilen livistin töistä vähän etuajassa. Kuitenkin seminaarin aikana särky lakkasi ja keveys laskeutui nuppiini. Kuntaparlamenttiin kannatti mennä sairaanakin, oli niin tehokas lääke tautiin....