Ensinnäkin kiitos vastauksista edelliseen blogikirjoitukseeni, jossa pyysin vinkkejä puolueen verkkoviestinnän kehittämiseen. Palautteita ja ideoita kun on tullut puolueen keskustelupalstalle ja - totta vie - se onkin parempi kanava puolueen tiedotuksen pohtimiseen kuin tämä. Toivottavasti siellä syntyy perusteellinen ja vilkas keskustelu asiasta.

Jokin aika sitten kerroin Nummi-Pusulan kunnanvaltuustossa päivähoidosta käydystä keskustelusta. Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Tunteet ovat kiehuneet monella suunnalla ja puhelimet ovat soineet. Hetkessä on päivähoito noussut Nummi-Pusulan yhdeksi kuumimmista asioista ainakin lapsiperheiden keskuudessa. Ja hyvä niin, että tästä tärkeästä aiheesta keskustellaan! 

Perusturvalautakunta ei todellakaan niellyt esitystä ryhmisten yksioikoisesta lakkauttamisesta, vaan torjui sen yksimielisesti. Hetken vanhemmat ja hoitajat huokaisivat helpotuksesta, kunnes asia ilmestyi kunnanhallituksen listalle kunnanjohtajan otto-oikeudella.

Eilen kunnanhallitus käsitteli asian. Käsittelystä ei voi kokouksen suljetun luonteen vuoksi muuta kuin todeta, että asiasta äänestettiin äänin 4-4. Puheenjohtajan kanta ratkaisi sen, että asia palautetaan perusturvalautakunnalle uudelleen käsittelyyn, jotta lautakunnassa kokonaisuudessaan selvitetään päivähoidon tarve, kustannukset ja mahdollisen ylikapasiteetin purku.

Samassa kokouksessa niin ikään kunnanjohtajan otto-oikeudella yksimielisesti torjuttiin perusturvalautakunnan päätös uuden lastentarhanopettajan toimen täyttämisestä Pusulan päiväkodissa, koska jo nykyisellään päivähoidossa on lapsilukuun nähden liikaakin henkilöstöä. Tämä oli kieltämättä välttämätön ratkaisu. On kestämätön ajatus, että toisesta ovesta päivähoitoon otettaisiin lisää henkilökuntaa ja toisesta pistettäisiin pihalle.

Itse olin sillä kannalla, että ryhmispäätöstä ei olisi pitänyt palauttaa uudelleen käsiteltäväksi, koska lautakunnan päätös ryhmisten säilyttämisestä sekä Nummella että Pusulassa on mielestäni hyvä. Kuitenkaan tästä ei varsinaisesti kunnanhallituksen käsittelyssä ollutkaan kyse, vaan enemminkin siitä, että päivähoidon tarpeen ja tarjonnan osalta on tehtävä perusteellinen selvitys ja hallittu suunnitelma. Olen samaa mieltä siitä, että koko päivähoitosysteemi on perinpohjaisesti selvitettävä ja suunniteltava sen toteutus kestävällä pohjalla. Lisäksi on kyettävä tekemään ratkaisu siitä, ryhdytäänkö Pusulan nykyisen vanhan päiväkotikiinteistön suureen remonttiin, rakennetaanko uusi vai lykätäänkö hanketta.

Me kunnan luottamushenkilöt (etenkin Alijäämä-työryhmän jäsenet kuten allekirjoittaneet) joudumme lähiaikoina monien vaikeiden pohdintojen eteen. Leikkauksia ja kompromisseja on kyettävä tekemään suureenkin ahdistukseen asti. Tuleva kyllä pelottaa, vaikka aion toki kantaa oman vastuuni "kuin mies" ja hammasta purren. Sen tietää, että tarvittavista päätöksistä ei ainakaan lähiaikoina kukaan tule kiittelemään... Tämän ovatkin ennakoineet Sitoutumattomat ja ryhmiin kuulumaton Aulis Mattila, jotka kieltäytyivät osallistumasta kunnan talouden tasapainotusta valmistelevaan ryhmään.

Minua on Nu-Pun elinten työskentelyssä monesti harmittanut se, että kovin helposti lähdetään asioista äänestämään. Silloinkin kun näkemykset eivät välttämättä ole kovin kaukana toisistaan. Toivon itseltäni, että mahdollisimman monessa tilanteessa kykenisin esittämään sellaisia kompromisseja, jotka voisivat ratkaista tilanteen niin, että päästäisiin yksimieliseen esiintymiseen. Tähän olen pyrkinytkin - toisinaan siinä onnistuen, toisinaan en.

Ainakin itse haluaisin olla valmis joustamaan omista näkemyksistäni kompromissien saavuttamiseksi, jos vain mahdollista. Riitaisan kulttuurin vuoksi äänestyksistä on Nummi-Pusulassa tullut tapa, josta olisi nyt vihdoin päästävä eroon. Toki äänestyksiäkin toisinaan tarvitaan, mutta myös yhtenäistä esiintymistä.