Olin aamulla ilahtuneen yllättynyt siitä, että Hesari oli poiminut STT:n uutisista ryhmämme kannanoton, jossa esitimme, että valtionhallinnossa ja myös kuntapuolella luovuttaisiin aivan systemaattisesti hehkulampuista niiden rikkouduttua.

Totesimme kannanotossa, että valaistuksen energiatehokkuus tulee huomioida nykyistä paremmin myös liikenteessä ja katuvalaistuksesta. Uskomme, että julkishallinnon esimerkki vaikuttaisi myös kotitalouksien ja yritysten käyttäytymiseen.

Hehkulamppujen korvaaminen energiansäästölampuilla tai led-valoilla vähentäisi Suomen hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Mikäli hehkulamppujen tuottamaa lämpöenergiaa ei huomioida, energiaa säästyisi vuodessa jopa 1,1 terawattituntia, mikä vastaa noin 55 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. Joku huomauttaa, että kyllähän hehkulamput toimivat myös lämmöntuottajina. Kyllä toki, mutta tehokkaampiakin lämmityskeinoja on olemassa.

Energiatehokkaiden lamppujen käyttöön pyritään ohjaamaan nykyisellään energiamerkintöjen kautta. Australia aikoo ensimmäisenä maana kieltää hehkulamput 2010 mennessä. Myös muualla hehkulamppujen kieltämisestä keskustellaan. Tosin EU:ssa kieltopäätöstä pidetään nykyisten sisämarkkinasäädösten vastaisena. Kuitenkin niin EU:n parlamentissa kuin Suomen eduskunnassakin on tehty aloitteita hehkulamppujen myynnin kieltämiseksi kokonaan.

Kun tulin eilen kotiin, ryhdyin ensimmäiseksi inventoimaan kotimme lamppukantaa. Aivan liian paljon hehkulamppuja edelleen löytyy, vaikka vähitellen olemme yrittäneet siirtyä energialamppuihin. Sen kun keksisi, mistä voisi löytää kattokruunuihin ja vastaaviin sopivia 25W kynttilälamppuja. En ole havainnut. Tosin energiansäästöön olen pyrkinyt sillä, että kesäaikaan olen kyseisistä lampuista rikkoutuneita vaihtanut jokseenkin verkkaisesti.

Lamppujenvaihto-operaatio on tietenkin kovin vaatimaton energiansäästötapa. Paljon tehokkaampiakin kyllä on ja nekin pitäisi toteuttaa. Yksi sellainen olisi, että luopuisi liian usein toistuvista saunailloista. Ainakin meillä nykyisin sauna lämpiää monesti peräti kolmesti viikossa. Kun vieläpä jokainen menee sinne syystä tai toisesta omia aikojaan, venyy lämmitysaika... Mutta kun talvella paleltaa ja kesällä hikoaa, niin saunaan on niin kiva mennä. Tästä ilosta ei mielellään luopuisi :-(

Vedensäästöä olemme harrastaneet niin, että meillä on suihkussa ns. käsisuihkuhana eli pitää painaa kahvasta jotta vettä tulee. Vaikkapa hiuksia pestessä, vettä ei tule loroteltua turhaan vaan tarpeen mukaan. Tätä niksiä suosittelen muillekin.