154706.jpg

Tämänpäiväinen Kristillisdemokraattien kärkikaartin pohdintapäivä oli kaikin puolin miellyttävä kokemus. Oli kiva nähdä melkein kahden kuukauden tauon jälkeen. Vähän ehdittiin vaihtaa kesäkuulumisiakin, erilaisia (lähinnä mukavia) extreme-kokemuksia. Mukavaa oli myös se, ettemme istuneet KD:n kolhoosimaisessa ja hikisessä kokoushuoneessa eduskunnan 5. kerroksessa, vaan mukavasti puoluesihteeri Annikan idyllisessä kodissa Hyvinkäällä.

Seitsemän tunnin kokoustamisen aikana saimme käytyä läpi 28 sivua 36-sivuisesta tavoiteohjelmaluonnoksestamme (tai hallitusohjelmaluonnoksestamme, kuten Annika sitä kutsuu) seuraavalle eduskuntakaudelle. Varmaankin pisimmin puhututti se tärkeä "detalji", voidaanko nykyisen Vanhasen hallitusohjelman tavoin pitää työllisyysastetavoitetta 75 %:ssa vuoteen 2011 vai olisiko sitä laskettava 72 %:iin. Totesimme, että mikäli 75%:n tavoitteeseen ei päästä, on ikärakenteen voimakkaan muutoksen aiheuttamat paineet hyvinvointipalvelujen rahoittamiselle kovin rajut ja leikkauksiin joudutaan lähes väistämättä. Siksi tuosta tiukasta tavoitteesta olisi pidettävä kiinni, vaikka sen toteutuminen edellyttääkin todella rajuja ja monitahoisia panostuksia työllisyyden edistämiseen. Sellaisia, joita istuva hallitus ei ole kyennyt tekemään, vaikka lähinnä hyvän talouskasvun ansiosta työllisyyttä onkin saatu paranemaan.

Paljon keskustelimme myös energiaratkaisuista ja välttämättömistä priorisoinneista. Suuria linjaeroja ei asiasta syntynyt. Vaikea pohdinnan aihe oli se, miten esimerkiksi esitetty tavoite öljyriippuvuudesta eroon pääsemiseksi vuoteen 2030 mennessä onnistuttaisiin tavoittamaan.

Uskollisina KD:n linjalle tulemme esittämään toimenpiteitä, millä tällä hetkellä liian alhainen syntyvyys saadaan vahvaan nousuun ja siten väestö uusiutumaan. Emme patista vauvatalkoisiin, vaan toivomme, että suomalaiset pariskunnat voisivat saada toiveittensa mukaisen määrän lapsia. Tämä edellyttää yhteiskunnalta mittavia panostuksia perhetukiin. Hallituksen vanhempainrahauudistuksen näemme kovin torsona ja epäreiluna erityisesti siksi, että edelleenkään ei pienimpiä vanhempainpäivärahoja aiota korottaa edes työttömyysturvan alhaisimpien päivärahojen eli työmarkkinatuen tasolle.

Ikääntyvien palvelujen ja hoivan asianmukaisen tason turvaamiseksi aiomme esittää 4000 uuden työntekijän palkkaamista vanhustenhuoltoon.

Tarkoitus on, että loppuosa ohjelmaluonnoksesta käydään läpi ensi viikolla eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, kun jälleen olemme koolla - silloin pohjoisessa. Sen jälkeen ohjelmaluonnos menee puoluehallituksen käsittelyyn 2.9. Kun eduskuntavaaliehdokkaat kokoontuvat koulutuspäiväänsä 16.9. on heille tarjota jo melko lailla valmis tieto- ja tavoitepaketti, jonka pohjalta on helppo mennä paneeleihin kertomaan siitä, mikä konkreettisesti on Kristillisdemokraattien linja erilaisissa politiikan asiakysymyksissä.

KD on rohkea puolue. Me emme tyydy ympäripyöreisiin "kaikkea hyvää enemmän" ja "kaikkea pahaa vähemmän" lauseisiin, vaan olemme valmiita esittämään selkeitä tavoita, keinoja ja niihin vielä rahoituspohjaakin. Tästä on hyvä ottaa isompien mallia - jos vain uskaltavat.

Tosin helpompaa on se tyyli, jota ne ovat harrastaneet eli pysytään niin ympäripyöreällä ja määrittämättömällä tasolla, että jokainen ehdokas voi stetsonistaan heitellä mitä lukuja haluaa. Näinhän teki esimerkiksi ehdokas Liisa Hyssälä, kun lupaili kansaneläkkeisiin 300 euron kuukausikorotuksia ennen viime eduskuntavaaleja. Ministeri Hyssälä ja päähallituspuolue Keskusta on saanut sitten toteutetuksi muutaman euron korotuksen, joka ei ole riittänyt lainkaan pitämään pienimpiä kansaneläkkeitä palkkatulojen kehityksen vauhdissa. No, nyt ollaan taas Keskustassa eläkeläisten asiassa. Tosin toivottavasti vähän realistisemmin lupauksin.

Kristillisdemokraattien koko ohjelma vaalikauden 2007-2011 tavoitteista julkistetaan näillä näkymin puolueen eduskuntavaalistartissa 11.11. Jaksetaan vielä viilata ja pohtia asioita siihen saakka.