Taas tuli siellä ilta istuttua, nimittäin Nummi-Pusulan kunnantalon valtuustosalissa. Vuoden vaihteessa puhjennut astmani on minua häirinnyt aivan erityisesti kyseisessä talossa. Ilmeisesti siellä on ilmassa jotain epäpuhtauksia. En kuulemma ole suinkaan ainut, joka oireilee, kun sinne menee. Tänään sain olla limalta ja yskältä rauhassa, mutta ei kokemus siltikään ollut kovin nautittava.

Valtuustosali oli paitsi henkisesti niin myös fyysisesti kuin pätsi. Kuumuutta riitti. Tosin huomasin itse olevani hyvin tyyni. Taidan olla jo turtunut. Sisällä kiehui olosuhteisiin nähden vain vähän. Tosin yritin välillä heittää toivetta yläkertaankin, että auttaisi pitämään suun siistinä. 

Päätöksenteon hulluuden aika Nummi-Pusulassa jatkuu. Kunta on Suomen amerikkalaisimman kunnan maineen saanut aivan ansiosta. Valituksia ja raastupaa on tarjolla ratkaisuksi joka asiaan - mitä mielikuvituksellisimmissakin tilanteissa. Kunnan ja kuntalaisten edun ajaminen ei toteudu, vaan keskustelu takertuu epäolennaisuuksiin ja virheiden etsimiseen milloin mistäkin.

Tänäänkin oli esillä isoja asioita, kuten tarkastuslautakunnan arviointikertomus ja tilinpäätöksen hyväksyminen ym. Arviointikertomuksen esitteli pintapuolisesti lautakunnan pj. Aulis Mattila. Minä olin hänen lisäkseen ainoa, joka käytti puheenvuoron asiasta! Tilinpäätöksen esitteli talousjohtaja - kovin pintapuolisesti hänkin. Mutta siihen keskustelu käytännössä jäikin. Oikeasti kuntalaisia koskettavat asiat, kuten peruskoulu tai terveydenhoitopalvelut, eivät tunnu kiinnostavan.

Ainakin minä olen valmis kehumaan niitä valtuustotovereita, jotka ainaisen kritisoinnin sijaan keskittyisivät välillä ehdottamaan jotain rakentavaa kunnan kehittämiseksi, eivätkä aina vain vahvistamaan sen kyseenalaista mainetta riitaisana paikkana. Kun vain siihen tarjoutuisi tilaisuus!

Tänään helteessä voimat oli koottu keskusteluun kunnanjohtajan jatkosta koeajan päättyessä. Hannele Maittila, Aulis Mattila, Markku Iso-Markku latasivat syytelistansa. Jorma Lahtinen, Jorma Kaira ja Jaakko Piironen tapansa mukaan säestivät. Hiljaisena yhtiömiehenä joukkoon yhtyi myös kunnallisneuvos Veijo Nyman. Kunnanjohtajan puolesta puhuin minä sekä Tuulikki Timgren-Lillukkamäki, Päivi Alanne ja Nina Virtanen. Pirjo-Leena Forsström, Pekka Jusenius, Hannu Haapa ja Kaisa Aarnio kertoivat ryhmiensä tuesta kunnanjohtajalle. Äänestyksessä kunnanjohtajaa tuki 20 valtuutettua, 7 äänestäessä vastaan. Kokouksen jälkeen useampi tuli puheenvuoroistani kiittelemään. Ehkä olin jotain osannut sanoa niin, että se kolahti ja tuntui oikealta.

Kun Eero Soiniota reilu puoli vuotta sitten Nummi-Pusulaan valittiin häntä äänesti 21 valtuutettua. Tosin nyt roolit olivat pitkälti kääntyneet. Entisistä innokkaista kannattajista oli osin tullut pahimpia kriitikoita, ja päinvastoin tukea löytyi sieltä päin, missä valinta aiemmin oli joku toinen henkilö.

Paikalla kokouksessa oli myös Soinion vaimo. Ihan viisasta varmaan. Onhan vaimonkin hyvä tietää omin silmin nähtynä, millaisessa pätsissä miehensä töitä paiskii. Kieltämättä he ovat ison päätöksen edessä: muuttaako koko perhe kesällä tänne vai palaako isäntä entiseen hommaansa Lapinjärvellä. Minä en jatkaisi, jos olisin Eero Soinio. Mutta silti toivon, että Eero Soinio ei ajattele kuten minä hänen pöksyissään. Rouvalle sainoinkin, tervetuloa Nummi-Pusulaan Soinion suuri perhe!