Vanhempieni luona käydessä kuulin, että lapsuuteni kotinurkilla Nurmijärvellä aiotaan lakkauttaa Rajamäen terveyskeskus. Kunta kasvaa kovaa vauhtia, nyt asukkaita on jo päälle 38 000. Rajamäellä heistä asuu käsittääkseni noin 8000.

Silti palveluja supistetaan ja lääkärivastaanotot keskitetään Nurmijärven ja Klaukkalan terveyskeskuksiin. Matkaa Nurmijärvelle on Rajamäeltä noin 10 kilometria. Vanhempani eivät tuntuneet olevan asiasta moksiskaan. Tosin isäni pitkäaikaisena kunnan luottamushenkilönä, nykyisin mm. kunnanhallituksen jäsenenä, tietää hyvin kuntatalouden realiteetit ja joutuu osaltaan tekemään päätöksiä niiden mukaisesti.

Lohjan kaupunki on likimain yhtä suuri kuin Nurmijärven kunta. Lohjan valtuutetut pitivät viime lauantaina budjettiseminaariaan. Sielläkin joudutaan talouden kiristyskuurille. Kuitenkin lohjalaiset olivat päätyneet siihen, että toistaiseksi Roution pientä terveyskeskusta ei lakkauteta, vaan mieluummin nostetaan veroprosenttia. Näin kertoi Länskärin kolumnissaan tänään valtuuston pj. Jussi Patinen.

Nummi-Pusulassa on 6000 asukasta ja kaksi terveyskeskusta. Se on kieltämättä hyvin poikkeuksellista näin pienellä väestöpohjalla. Talouden tasapainotusryhmä, johon itsekin kuuluin, esitti, että sitkeästi yritetään pitää vanhusten ja lasten osalta terveyspalvelut myös Nummella. Sittemmin kun perusturvalautakunnan määrärahat paukkuvat jälleen tänä vuonna yli, on lautakunta esittänyt säästötarpeeseen vedoton, ettei lääkäripalveluja Nummelle jäisi, vaan lääkäripalvelut keskitettäisiin Pusulaan. 

Minusta valtuustossa hyväksytty linjaus oli vallan hyvä eli että pyrittäisiin Nummella säilyttämään vanhusten lääkäripalvelut Niilonpirtissä ja lasten perhekeskuksessa.  En pidä mitenkään ylivoimaisena sitä, että aikuisväestön palvelut ovat vain Pusulassa. Olennaisinta on, että saadaan pidettyä kunnassa edes yksi hyvin toimiva terveyskeskus.

Tänään on uutisoitu, että yli neljäsosa kunnista aikoo nostaa veroprosenttiaan. Nummi-Pusula ei ole mitenkään yksin. Yhden prosenttiyksikön nostoja tullaan näkemään monella muullakin paikkakunnalla. Jo sovitut kunta-alan palkankorotukset sotkevat monen muunkin kunnan kuin Lohjan alkuperäisiä talousarviosuunnitelmia. Kauhulla odotetaan nyt sairaanhoitajien työtaistelua. 24%:n palkankorotustavoite on kieltämättä kova. Tosin niin on hoitajien palkkakuoppakin. Mitä tästä tulee? Toivottavasti ei ruumiita.