Olin hyvin helpottunut ja onnellinen, kun valtuustotoverini Tuulikki (Timgren-Lillukkamäki) soitti minulle ostosreissulle, että kunnanjohtaja Eero Soinio on ilmoittanut jatkavansa kunnassa. Kunnanviraston henkilökuntakin oli ollut niin helpottunut, että olivat ruusuilla pomoaan muistaneet.

Kuten edellisestä tekstistäni saattoi päätellä, olin veikannut, että todennäköisyys sille, että Soinio palaa entisiin hommiinsa Lapinjärvelle olisi suurempi kuin se, että hän viitsisi jaksaa paikallisessa lihamyllyssä. Onneksi luottamushenkilöiden ja kunnan työntekijöiden selkeän enemmistön tuki on saanut hänet olosuhteista huolimatta jatkamaan. Toivon hartaasti, että hän ja perheensä vielä joskus toteavat, että tämä oli oikea ratkaisu.

Lähetin Soiniolle viestin, jossa lupasin, että KD:n ryhmä tukee häntä tehtävässään (tosin niin olemme mielestäni kyllä tähänkinsa saakka tukeneet). Totesin perään selvennykseksi, ettei se tokikaan tarkoita ainaista samanmielisyyttä ja sitä, ettei moitteita meiltä joskus tulisi. Mutta ei hän sellaista ole toivonutkaan - rehellistä ja reilua palautetta kylläkin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tänään Länskärissä kerrottiin Soinion tiedotteesta, jossa hän totesi, että ongelmien syynä on poliittinen kriisi, ei kunnanjohtajan henkilö. No, näinhän asia tietenkin onkin. Samaan syssyyn oli haastateltu Jorma Kairaa, joka valitti etukäteisneuvottelujen puutetta. Jorma varmaankin tarkoitti kunnanhallituksen iltakoulutyyppisiä tapaamisia, jossa epämuodollisemmin ja laajemmin pohdittaisiin asioita. Niitä toki saisikin varmaan olla enemmän, vaikka kunnanhallitus on kyllä istunut kokouksissaan hyvin tiivisti jo nytkin.

Kuitenkin minua harmittaa Kairan palautteessa se, että niin Maittila, Kaira kuin Mattilakaan eivät kuulu mihinkään valtuustoryhmään. He eivät myöskään osallistu ryhmien neuvotteluihin ja listapalavereihin. Kun muut pitävät kokouksiaan, he eivät (omasta tahdostaan) halua olla läsnä. 

Keskenään kunnanhallituksen oppositionelikko tuntuu pitävän selvästikin tiiviisti yhteyttä. Mutta he eivät etukäteen informoi muita muutosehdotuksistaan, eivätkä näkemyksistään muotoseikoista, vaikka lukevatkin ne valmisteltuina paperilta kokouksessa. Yleensähän on tapana, että muutosehdotuksista tiedotetaan muille etukäteen, jolloin niille myös helpommin löytyy tukea, kun on voitu pohtia ja selvittää asioita lisää etukäteen. Sähköpostitse muutosehdotuksia olisi kätevää lähettää vaikka kaikille, jos vain haluaisi.

Luottamushenkilö, joka todella kykenee vaikuttamaan asioihin, luo luottamukselliset välit mahdollisimman moniin, neuvottelee etukäteen ja kokouksessa perustelee kantansa niin viisaasti, että saa tuen asialleen. Tällaiset todelliset vaikuttajat ovat usein varsin piilossa julkisuudelta - he eivät operoi sieltä käsin.