Kotikuntani Nummi-Pusula ja naapuri Somero ovat joutuneet monikansallisen uraaniyhtiön Arevan hyökkäyksen kohteeksi, kun se lokakuussa jätti valtaushakemuksen. Vähän aiemmin saman kohtalon koettiin Itä-Uudellamaalla. Pohjois-Karjalaan lupia jo myönnettiin. Myös Pohjois-Suomessa on aihe ajankohtainen.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kädet ristissä ei ulkomaista valtaajaa odotella, vaan työtä on tehty kesästä alkaen. Puolustamme maatamme urheasti ja loppuun saakka. Adresseihin on meidän suunnalta kerätty jo yli 7000 nimeä. Lisäksi on monia muita adresseja. Nyt aletaan valmistella lausuntoja KTM:lle.

 

Voimia kootaan lisää, kun niin varsinaiset asukkaat kuin kesämökkiläisetkin ymmärtävät tilanteesta yhä enemmän. Myös meitä KD-laisia on mukana kansalaistoiminnassa. Eduskuntavaaliehdokkaista Tuula Nurmi Itä-Uudeltamaalta, meikäläinen Länsi-Uudeltamaalta ja Meri Rawstorne Varsinais-Suomesta.

 

Tarkoitus oli luovuttaa adressit ministeri Pekkariselle ennen vuoden vaihdetta. Mutta hän ei "tässä vaiheessa" vastannut yhteydenottoomme myönteisesti. Painavatko EU-puheenjohtajuuspaineet päälle niin kovin, ettei aikatauluista löydy aikaa? Ehkäpä.

 

Huhtikuussa tosin saattaa jo hyvinkin meillä olla uusi kauppa- ja teollisuusministeri, joka toivon mukaan on rohkeasti kansalaisten ja ympäristön puolella tässä asiassa. Sitä ennen pitäisi saada kyseinen vaatimus uuteen hallitusohjelmaan. Eli että kaivoslaki uudistetaan vihdoin reippaasti ja SITEN, että se oikeasti vie puhdin näiden uraaniyhtiöiden invaasioilta.

 

Olen tyytyväinen siitä, että eilen Tikkurilaan kokoontunut Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto edellyttää kannanotossaan, että kaivoslaki on uusittava pikaisesti turvaamaan kansalaisten oikeudet ja luontoarvot. Samaa vaaditaan myös puolueen tavoiteohjelmassa.

 

Kannanotossa todetaan aivan oikein, että nykyinen laki puolustaa kovin yksipuolisesti valtaajan etuja. Se ei turvaa riittävästi asukkaiden ja maanomistajien etua eikä ympäristöä, vaan on lisännyt ulkomaisten uraaniyhtiöiden kiinnostusta Suomeen, vaikka esiintymien pitoisuudet täällä ovat vähäisiä. Lainvalmistelua hidastuttanut ristiriita kansalaisten oikeuksien ja ympäristöarvojen sekä teollisuuden edun välillä ei saa koitua maanomistajien ja asukkaiden kohtaloksi, kuten nyt on käymässä lainsäädännön uudistamisen viivästyessä. Hallituksen on viipymättä tuotava uusi esitys kaivoslaiksi. Kaivoslain kokonaisuudistusta on valmisteltu tarpeettoman kauan, peräti kahdeksan vuotta.

 

Länsi-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen uraanittoman kansanliikkeen sivuille löydät tästä.