Tänään oli syksyn ensimmäinen valtuuston kokous. Vallan oli vauhdikasta, vaikka asioissa sinänsä ei ollut mitään olennaista, paitsi mitä nyt perusturvan budjetti on vaihteeksi jälleen pahasti ylittymässä ja piti lisäbudjetoida siihen 800 000 euroa. Tosin sekään ei ennusteiden mukaan riitä, mutta enemmän ei ollut verotuloarviossa lisävaraa, kun haluttiin nostaa samalla summalla myös tuloarvioita.

Vilkas keskustelu käytiin budjetoinnista. Eräät sitoutumattomat ystävät moittivat sydämensä kyllyydestä virkamiehiä huonosta valmistelusta. No totta on, että olivat mokanneet tietyiltä osin, mutta muistutin kyllä, että kunnanhallitus oli lisännyt perusturvan menoja talousarvioon, joten syytökset tahallisesta alibudjetoinnista kh:ssa ovat kyllä turhia. Sitä paitsi valtuusto itse kokonaisuudessaan oli budjetin hyväksynyt, eikä kukaan esittänyt, että määrärahoja olisi pitänyt lisätä.

Perusturvan määrärahat ovat tosi hankalia leikattavia, ne ovat lakisääteisiä eikä meillä ole mahdollisuutta kieltää sairaalta kallista hoitoa. Tosin perusturvajohtaja muistutti, että meillä perusturvan menot ovat 7 kunnan alueella kasvaneet kaikkein maltillisimmin, joten tuhlailusta on vaikea syyttää.

Kuntalaiskysely aiheutti myös vilkkaan keskustelun. Yliopisto-opiskelija Anu Majurin tekemä akateeminen tutkielma gradutyyliin oli ansiokas ja sai meiltä kiitoksensa. Esitin, että tämä 60-sivuinen opus pitäisi laittaa ehdottomasti kunnan nettisivuille. Onhan kuntalaisilla oikeus tietää, mitä he kollektiivisesti ovat vastanneet. Odotan, että se löytyy netistä lähipäivinä.

Sitoutumattomat esittivät jälleen samassa asiakohdassa neuvottelujen aloittamista heti Lohjan kanssa. Itse totesin, että on nyt odotettava uuden valtuuston työn aloittamista. Mikään hoppu ei ole, sillä seuraava liittymisajankohta on neljän vuoden päästä. Jos olisimme halunneet yhteisneuvotteluihin Karjalohjan kanssa, olisi päätös pitänyt tehdä jo kevätpuolella - tosin sekään ei olisi aikaistanut ensimmäistä mahdollista liittymisajankohtaa eli 2013 alkua.

Meidän on nyt vain luotettava, että äänestäjät valitsevat viisaan valtuuston, joka harkitsee strategian huolella. Uskottavia selvityksiä ja neuvotteluja ei tehdä kauden viimeisten kuukausien aikana, eikä takuulla tässä tilanteessa edes löytyisi neuvottelukumppania. Äänestystulos osoitti, että aiempaa useampi oli tästä samaa mieltä. Tosin kyse uudelleen äänestyttämisestä olikin vain siitä, että jälleen asiaa saatiin kerran äänestettyä ja huomiota siitä lehtiin.

Olin väsännyt aloitteen mökkiläisdemokratian edistämisestä ja jätimme sen Tuulikin kanssa yhdessä. Esitimme siinä mökkiläistoimikunnan perustamista. Toimikunta olisi kunnanhallituksen nimeämä yhteistoimintaelin. Jos aloite kiinnostaa, lue tästä.