On ollut ilahduttavaa saada täysin tuntemattomilta ja tutummiltakin ihmisiltä erilaisia kysymyksiä. Äsken vastasin tekstariin, jossa tiedusteltiin, olenko täysin savuton. Kyllä olen.

Näin vaalien alla kysellään paljon ja se on hyvä. Mutta varmaankaan ei tästä maasta löydy sellaista yleispoliitikkoa, joka kykenisi sujuvasti vastaamaan kaikkeen. Parhaillaan sähköpostissa odottaa pikaista vastausta kyselyt Sipoon asemasta, imettämisen edistämisestä ja avoimista tiedostoformaateista.

Vaikka laatimamme KD:n tavoiteohjelma on 50-sivuinen ja täynnä detaljeja monesta asiasta, ei sieltä löydy moneenkaan kyselyyn riittäviä vastauksia. Eteen onkin tullut sellaisia ongelmia, joita ei ole edes tiennyt olevan olemassa.

Yhdenlainen päänsärky ovat ne puolueelle osoitetut kyselyt, joihin on pakko osata vetää jotain linjaa. Niitä tippuu minunkin sähköpostiini tiheään tahtiin. Yksi tällainen on hevosalan lehden kysely, jossa mm. tiedusteltiin mm., miten KD:n mielestä tulisi helpottaa hevosten loppusijoitusongelmaa. Tuskin millään puolueella on kollektiivisesti käsiteltyä näkemystä asiasta. Moni tuskin edes ymmärtää, mistä ongelmasta on kyse.

Itse löysin sellaisen selvityksen asiasta, että hevosenlihamarkkinoilla koko EU-alueella on ylitarjontaa lähinnä eteläamerikkalaisen lihan tulon myötä ja siksi ei löydy ruhoille oikein vastaanottajia. Hevosia kai kuskaillaan pahimmillaan ympäri Eurooppaa. Korjatkaa, jos olen väärässä... Tähän siis pitäisi löytyä puolueelta ratkaisu - ja moneen muuhun visaiseen ongelmaan.

Sen sijaan tv-tenteissä eivät puoluejohtajat näytä tällaisten uusien ja visaisten ongelmien eteen joutuvan. Tähän mennessä Ylen ja Maikkarin puoluetentit ovat olleet melkein kuin toistensa klooneja. Toimittajat ovat uskomattoman haluttomia keksimään oikeasti kiinnostavia ja uusia kysymyksiä. Esimerkiksi Päivi Räsänen saa aina vastata johonkin homoseksuaaleja ja uskontoa koskettaviin kysymyksiin. Luulisi, että jo olisivat tulleet vastaukset toimittajille tutuksi. Ainakin kuulijat ovat jo saaneet kyllikseen. Mikseivät siis kysy hevosten loppusijoituksesta tai jostain muusta oikeasti mielenkiintoisesta?

Eilinen Maikkarin KD-tentti (jonka tosin katsoin vasta tänään netistä kunnanvaltuuston yli klo 22 jatkuneen kokouksen takia) oli ärsyttävä myös siksi, että ensinnäkin toimittajat aloittivat siteeraamalla puolueen vanhaa periaateohjelmaa. Mistä lie löytäneetkin sen, kun ei ainakaan netissä enää ole. Toiseksi väitettiin Päivin puhuneen hedelmöityshoitolain kohdalla jotain naisten puuttuvasta "kaksineuvoisuudesta". Toimittaja väitti Päivin sanomaksi sellaista, mikä eduskunnan pöytäkirjoissa on aivan selvästi entisen keskustalaisen, nykyisen kokoomuslaisen miesedustajan sanomaa. Onko kyse toimituksen laiskuudesta, hutiloinnista vai peräti tahallisesta mustamaalauksesesta?

Kenties selitys on kuitenkin se, että jos KD:n puheenjohtajan annettaisiin puhua samoista aiheista kuin muidenkin, mörköpuolueen leima vähitellen väistyisi ja kannatuksemme nousisi kohisten. Pelottavaa???

Harras toivomus medioille on: grillatkaa oikeasti KD:ta vaikkapa ilmastopolitiikasta tai veropolitiikasta. Me haluamme osoittaa, että meillä pohditaan ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä ja tarjotaan niihin vaihtoehtoja. Antakaa meidän yllättää!