346960.jpg

Tänään oli Nurmijärven vaaliavauksen vuoro. Kiva oli käydä vanhoilla kotikulmilla. Ja kyllähän siellä näkyi joitakin vanhoja tuttujakin.

Oikein antoisan parituntisen päätteeksi me kaikki paikalla olleet KD-ehdokkat eli oikealta Tanja Hietakangas, minä, Hannu Lehto ja Jouko Jääskeläinen jouduimme riviin kukitettaviksi. Jokainen meistä käytti puheenvuoron, mutta kaikki olivat vähän eri vinkkelistä. Tanja on nuori ehdokas, muistaakseni 24v., mutta vallan mainio puhuja. Siinä lupaava kunnallispäättäjä tulevaisuudessa Nurmijärvelle.

Itse esittelin KD:n linjauksia ja otin kantaa myös muutamiin ajankohtaisiin kysymyksiin. Totesin, että viime päivien vouhotus Keskustan ja Kokoomuksen yhteistyöstä, johon Kristillisdemokraatit ja Rkp otettaisiin mukaan, on silkkaa julkisuuspeliä. Jos oltaisiin tosissaan, olisi jo kauan sitten neuvoteltu yhteisistä tavoitteista.

Verrattuna Ruotsin neliapilayhteistyöhön tässä on selvä ero. Ruotsissa neuvoteltiin pitkään yhteistyöstä ja siihen valmistauduttiin etukäteen sorvaamalla yhteisiä vaalitavoitteita. Myös Ruotsin KD sai yhteiseen vaalitavoiteohjelmaan läpi useita esityksiään.

Moitiskelin kolmen suuren omituista kissa-hiiri-leikkiä. Puolueiden sisällä on eri siipiä, jotka pyrkivät kamppaamaan toisiaan. Tällainen hallituspohjaspekulaatio ajaa suurten puolueiden etuja: ne ovat keskeisesti näkyvillä tässä keskustelussa, muut ovat syrjässä. Eikä varsinaisista tavoitteista tarvitse keskustella, eli siitä, minkälaiseen politiikkaan yhteistyöllä pyrittäisiin. Se vie huomiota todellisista yhteiskunnallisista asioista, joista vaalien aikaan pitäisi ahkerasti keskustella.

KD:n oman vaalitavoiteohjelman esitysten toteuttamisen kannalta hallitusvaihtoehdoissa ei liene suuria eroja. Saattaa jopa olla, että demareiden kanssa päästäisiin sosiaaliuudistuksista paremmin sopuun kuin Kokoomuksen. Toisaalta Kokoomuksen kanssa olisi helpompi sopia yrittäjyyden edistämisohjelmasta.

Kuten olen tälläkin palstalla jo aiemmin todennut kristillisdemokraattien periaatteisiin kuuluu, että me teemme asiasta riippuen yhteistyötä niin meitä oikealla kuin vasemmallakin olevien puolueiden kanssa. Niin jatkossakin, olimmepa sitten hallituksessa tai oppositiossa.