Eilen käytin viisikuukautisen Nissan Noteni ensimmäistä kertaa autohuollossa. Kilometrejä oli kertynyt 20 000. Vajaassa puolessa vuodessa mieheni Toyota Yariksella on matkattu reilut 10 000 km. Meidän perheemme kuuluu niihin, jotka tulevat tulevina vuosina monia muita enemmän rahoittamaan 300 miljoonan euron vuosittaista korkeampaa energiaveropottia.

No, tietysti myös kulutamme tienpintaa ja aiheutamme päästöjä. Tosin olemme tietoisesti valinneet pienikulutuksiset dieselit allemme. Olemme myös valinneet asuinpaikaksemme maaseudun rauhan ja väljyyden, toisaalta kohtuulliset asumiskustannukset. Siitä hyvästä maksamme monien muiden paikallisten tapaan jatkuvasti nousevia polttoainekuluja. Mutta en valita, sillä rivari- tai kerrostaloasunto esimerkiksi Espoossa ei todellakaan kiinnosta. Sienimetsät muutaman sadan metrin päässä kylläkin.

Viikolla tuli talomme öljysäiliö täyteen talven varalle. Osin heikosti eristetyn omakotitalomme kulutus on vuodessa noin 2800 litraa. Jos olemme oikein havainnoineet uuden Ouman lämmönsäädinjärjestelmän ja Oilon plus -suodatus- ja ilmanpoistolaitteen myötä energiatehokkuus on hiukan parantanut. 

Kotimme lämpeää tätä nykyä vain öljyllä ja varalla ekosähköllä. Lämmityskattila on jo parinkymmenen vuoden ikäinen. Tarkoitus on vaihtaa se lähivuosina polttamaan uusiutuvaa energiaa. Kuulimme äskettäin junassa, että markkinoille olisi tullut lämmityskattila, jossa voi polttaa sekä pellettiä että puuhalkoja. Kun pannullinen puuta on palanut loppuun, palamaan syttyvät pelletit. Tämä systeemi kuulostaa hyvältä. Halkovaja pursuaa puuta ja pihalla kasoissa odottaa pilkottavaa. Naapurissa odottavat halkopinot ostajaansa. Kuitenkaan emme olisi tällä kattilasysteemillä kotiin sidottuja...

Alun perin heinäkuussa ja jälkimmäisen suunnitelman mukaan viikon päästä mieheni ulkorakennusprojektin pitäisi olla valmis. Siltä ei aivan vielä näytä, mutta homma etenee. Tarkoitus on, että vanha Porin Matti -kamiina saisi jälleen aloittaa palvelemisensa. Se lienee jo yli 60 vuotta vanha, mutta silti aivan käyttökelpoinen. Hyvä. Se ainakin suostuu syömään sitä puumassaa mitä vajaan puolenhehtaarinkin tontti tuottaa vallan verrattomasti, kiusaksi saakka. Puunsyöjiä tässä huushollissa kieltämättä tarvitaan.