Oli siinä kieltämättä riemua, kun pääsin tänään hakemaan uutta perheenjäsentä - tosin meni pari viikkoa yli lasketun ajan. Sen pönäkästä näöstä ja harmaan sinisestä väristä en ole oikein varma: ne tuntuvat vielä niin vierailta, samoin kehräyksen ääni nyansseineen. Mutta yhdessäolosta nautin jo nyt.

Olen päättänyt kutsua sitä "Uuzoksi" virallista nimeä mukaellen. Se on samaa sukua kuin aiempikin, mutta uutta sukupolvea: Nissan Note. Pitäisi olla pieniruokainen ja vähäpäästöinen, 1.5-litraisena dieselinä eräänlainen ekologinen kannanotto. Olen tyytyväinen siitä, että lainanottokykyni on niin rajallinen, että suuriruokaisempaan minulla ei olisi ollut varaa, ei tosin haluakaan. Odotan EU-maailmasta säädöksiä ja Vanhasen hallitukselta veromuutoksia, jotta suomalainen autokanta saataisiin vahvemmin uudistumaan näiden ekologisesti fiksujen pikkudieseleiden suuntaan.

Olen ehkä tunteeton, mutta en jäänyt kaipaamaan entistä dieseliäni, vaikka neljä vuotta on tiivisti oltu yhdessä. Se jäi rumana ja vanhana kököttämään autoliikkeen pihalle. Tuo yhteinen aika on merkinnyt peräti 300 000 yhteistä kilometria. Kuitenkin kiitos Almeralle pääsääntöisesti hyvästä yhteistyöstä ja turvallisista kilometreistä. Anteeksipyyntö keskimäärin kerran vuodessa aiheuttamistani naarmuista ja siitä, että päästin kerran sen valumaan betonilaiturin alle ja kerran luisumaan ojaan. Lukemattomissa ruuhkaliikenteen "läheltä piti" -tilanteissa on varmaankin ollut mukana enkelin siipien havinaa.

Paitsi uusi auto, on tänään saatu myös uusia ministerinimiä. Huomenna selviää, saadaanko maan hallitukseen ensimmäistä kertaa akkavalta. Kokoomus on iloinnut mieleisistään ministeripaikoista ja saanut kerta heitolla rikottua demarien pitkäaikaisen hegemonian ulkopolitiikan hoidossa. Ulkoministeri, puolustusministeri ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ovat pian kaikki kokkareita. Mielenkiinnolla odotan, mitä tuleman pitää.

Oletin, että ulkoministerin salkun saa joku muu kuin poliittisen eliitin tunnettu seuramies Ilkka "Ike" Kanerva, jonka ura on tuntunut jo olevan enemmän jäähdyttelyvaiheessa. En ollut ymmärtänyt hänen laajaa ulkopoliittista harrastuneisuuttaan. Nyt häntä odottavat isot haasteet ja aiempaa tiiviimpi ulkopoliittinen seurustelu Tarjan kanssa. Niihin toivon menestystä.

Muistan aina sen ensimmäisen kohtaamisen, kun hän yksinkertaisella ja vallan soveliaalla tervehdyksellään sai nuoren tytön tuntemaan hetkeksi itsensä eduskunnan viehättävimmäksi naiseksi. Kansainvälisillä kentillä sosiaalisella lahjakkuudella ja 40-vuotisella poliittisella kokemuksella on varmaankin käyttöä.

Muutoinkaan en osaa Kokoomusta valinnoistaan moittia... Toivon mukaan Jyrki Kataisen kestoiloinen ilme ei valtiovarainministerinä hyydy. Tupakkaveroa tosin saisi korottaa sen verran, että itsekin ryhtyisi lakkoon. Sitä ihmettelen monen muun tavoin, miksi aina niin symppis Jari Koskinen ei huolinut itselleen Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtajan tehtävää. Ei kai hän vain masentunut siitä, kun jäi vaille ministerin salkkua?

Vihreiden uusi oikeusministeri Tuija Brax on paitsi alansa ehdoton ammattilainen, niin myös tosi symppis. Hän tuli ryhmänsä lainsäädäntösihteeriksi samaan aikaan kuin minä ryhmäsihteeriksi ja on aina ollut hyvin positiivinen ja ahkera ihminen. Vaikka Heidi Hautala on kovatasoinen päättäjä, jolla soisi myös ministeripostin, iloitsen silti siitä, että Pohjois-Karjalan ääni kuuluu hallituksessa epäreilun vaalilain vuoksi eduskunnasta tipahtaneen Tarja Cronbergin suulla.

RKP:n valinnat kai olivat melko kivuttomia. Heikosti veroministerinä pärjännyt Ulla-Maj Wideroos jätettiin nyt rannalle. Huomenna sitten saamme tietää mitä tapahtuu Paavo Väyryselle ja Tanja Karpelalle. Veikkaanpa, että rannalle jäävät hekin.