Tänään "työnjako" perheessämme on onnistunut minun näkökulmastani hyvin. Olen saanut raataa pihatöissä lämmön hemmotellessa niin ruumista kuin sieluakin. Musiikkia ovat esittäneet lukemattomat pikkulinnut pihapöntöissä.

Sen sijaan mieheni on joutunut kykkimään Säätytalolla kuin synnytyslaitoksen odotushuoneessa. Vihdoin illalla jotain tuli ulos: uusi hallitusohjelma. Ryntäsin nettiin selailemaan sitä heti kun mahdollista ja täytyy myöntää, teksti näyttää hyvältä ja oikeansuuntaiselta. Kauneusvirheitä ei pikaluvulla löytynyt montaa. Monet kohdat ovat kuin KD:n tavoiteohjelmasta.

MUTTA: luvut puuttuvat pitkälti. Kun käyttää lyhyttä matikkaa, joutuu toteamaan, että moni kaunis asia on taloudellisesti varsin tyhjän päällä. Palvelujen ja perusetuuksien parannuksiin varattu summa noin 1,3 miljardia ei riitä kuin alkuun.

Toki sillä saa jossain vaiheessa vaalikautta eläkeläisille 20 euron kansaneläkkeen korotuksen, minimivanhempainpäivärahan korotuksen työmarkkinatuen tasolle, 10 euroa lisää yksinhuoltajavanhemmille ja kolmannen lapsen lapsilisään ja opintotukeen 15% korotuksen. Mutta moni muu lupailtu uudistus onkin jo sitten kiven alla.

Suurin huoli nousee siitä, miten hoitohenkilökunnan määrää saadaan lisättyä ja palkkausta kohennettua. Sosiaaliturvaa yritetään uudistaa, mutta luulenpa, että konstit tulevat olemaan paljon kovemmat kuin mitä Vihreät maalailivat perustulomallissaan. Sen tapaiseen ei yksinkertaisesti ole varaa.

Verotuksen puolella Keskusta sai vihdoin tahtonsa läpi ja ruoan arvonlisäveroon alennuksen. Paitsi palkansaajat niin myös eläkeläiset tulevat saamaan helpotusta verotukseensa. Alkoholi- ja tupakkaverojen korotus tulee, mutta kovin vaatimattomassa mittakaavassa. Perintö- ja lahjaveron uudistusmalli näyttää ihan kelvolta.

Kokoomus on varmaankin tyytyväinen siitä, että se saa aloittaa taipaleensa todellisena vaikuttajana ulkopolitiikan saralla. Nato-jäsenyyden mahdollisuuden ja toisaalta ydinvoiman lisärakentamisen näkyminen ohjelmassa ovat sille voittoja mukavien ministeripostien lisäksi.

Rkp on saanut ohjelmaan puolikkaan lauseen toisen kotimaisen kielen opetuksen kehittämisestä ja Vihreät tavoitteen homoparien adoptio-oikeudesta, mistä KD ei tokikaan iloitse.

Jos ohjelma toteutuu monine hyvine tavoitteineen, ei voi todellakaan valittaa. Ilmeisestikin joutuu käyttää luovuutta ja lukemaan tekstin tarkkaan löytääkseen siitä runsaammin kritisoitavaa. Mutta kieltämättä täytyy todeta, että ohjelmateksti näyttää varattuihin rahoihin verrattuna liian hyvältä. Siinä varmaankin Vanhasen toisen hallituksen kompastuskivi.