Tämä päivä ei ole ollut mikä tahansa tusinapäivä, vaan siihen on sisältynyt varsin kauaskantoisia asioita. Aamulla vielä viimeistelimme palautteiden pohjalta Kristillisdemokraattien vastauksia hallitustunnustelija Vanhaselle. Päivi kiikutti ne sovitusti Vanhasen vasemmalle kädelle, erityisavustaja Laaniselle. Minulla oli pino kopioita jaettavaksi medialle.

Luovutuksen jälkeen syntyi ex tempore infotilaisuus, kun lukuisa toimittajajoukko ryntäsi nauhureineen ja kameroineen Päivin perään. Hyvä että näkökantamme hallitusneuvotteluihin kiinnostaa mediaa edes sen verran... vaikka pääkirjoituksista ja kommenteistä päätellen julkinen sana on jo tuominnut meidät ulos hallituksesta jostain käsittämättömästä syystä.

Huomenna vastauksistamme keskustellaan sitten Kesärannassa. Toivon mukaan meidät tunnustellaan ihan perusteellisesti ja tositarkoituksella! Olisi harmi, jos tämä toteutuisi vain Vihreiden kohdalla.

Illalla odotti kunnantalolla kiperä valtuuston kokous. Listalla oli ratkaisun tekeminen PARAS-hankkeen edellyttämästä perusterveydenhuollon ja siihen kiinteästi liittyvän sosiaalitoimen yhteistyösuunnan valinnasta. Edellinen valtuuston kokous linjasi lähes yksimielisesti, että ei tyydytä neuvotteluihin vain Vihti-Karkkila -suuntaan, vaan myös Lohja-yhteistyö on selvitettävä. Kuitenkaan neuvottelut eivät ole edenneet alkua pidemmälle ja Lohjan on kerrottu vaatineen ennen varsinaisten neuvottelujen aloittamista selkeää sitoutumista siihen suuntaan.

Olen ajatuksissani pyöritellyt viikkokausia sitä, mikä olisi oikea ratkaisu terveydenhuollon kannalta. Asiaa kun voi katsoa niin kovin monelta kannalta ja monesta aikaperspektiivistä. Oletan, että lyhyellä tähtäimellä Vihti-Karkkila -malli on turvallinen, koska se pyrkii ensisijaisesti säilyttämään nykyiset palvelut mahdollisimman laajassa mittakaavassa sekä turvaamaan nupulaisten osallistumismahdollisuudet päätöksenteossa. Puitelain edellyttämiä kustannussäästöjä (tai pikemminkin kustannusten nousun leikkauksia) se tuskin tuo ja siksi on ongelmallinen.

Lohja-vaihtoehto olisi uskoakseni ollut pitemmällä tähtäimellä parempi ja kustannustehokkaampi ratkaisu. Monella muulla sektorilla yhteistyön suunta on Lohjalle päin ja olisi siksi ollut luontevaa, että tässäkin käännyttäisiin ensisijassa sinne päin. Myös historiassa on tehty varsin onnistuneesti yhteistyötä terveyspalvelujen osalta Lohjan kanssa. Lisäksi on todennäköistä, että kuitenkin jossain vaiheessa kuntaliitosneuvotteluihin syyn tai toisen vuoksi päädytään. Silloin uskoakseni enemmistö nupulaisista haluaisi mieluiten suunnata osaksi Lohjaa.

Äsken valtuusto päätti äänin 14-13 tukea virkamiesten neuvottelemaa kuntayhtymäsopimusta Vihdin ja Karkkilan kanssa. Itse esitin viimeisessä käsittelyvaiheessa, että neuvoteltua Vihti-Karkkila -yhteistyösopimusta ei toistaiseksi hyväksytä, vaan jatketaan neuvotteluja Lohjan kanssa. Niukka tappio tuli. Toivon mukaan siihen nyt alistutaan ilman turhia kommervenkkejä.

Vaikka pahoihin limboiluihin ei kokouksessa käytetyissä puheenvuoroissa onneksi sorruttu, ei asian käsittely ole ollut kovinkaan kunniakasta. Ensinnäkään en ole pitänyt erinäköisistä uhkailuista, joita on tullut milloin mistäkin suunnasta. Toisaalta en ole pitänyt siitä kiihkosta, jota on lietsottu mm. kunnan hajoamis/hajottamispuheilla.

Mallipuheenvuoron kokouksessa piti varmaankin ensimmäisen kauden valtuutettu Juha Viitanen, jonka tyylissä - analyyttisyydessä, paneutumisessa, pirteydessä - olisi opittavaa varmaan vähän kaikille. Saisi Juha avata useamminkin sanaisen arkkunsa valtuustolle, vaikka tällä kertaa johtopäätökseni äänestyksessä eivät olleet samat kuin hänellä.

Minusta olisi ollut välttämätöntä kyetä mahdollisimman pitkälle selvittämään yhteistyömahdollisuudet kumpaankin suuntaan ja sitten valita parhaimmalta tuntuva ratkaisu. Tämä mahdollisuutta meille ei nyt avautunut.