280314.jpgJoskus pieni hyvä ajatus voi kasvaa isoksi vaikutusten puuksi. Epäilemättä niin kävi espoolaisen dokumenttiohjaajan ja lähihoitajan Tarja Tallqvistin nettisivuillaan vuosi sitten aloittaman nimienkeräyksen kanssa. Adressi hoitohenkilökunnan palkkojen korottamiseksi ja virkojen lisäämiseksi sai aikaan kansanliikkeen.

Nyt kun keräys tänään päättyi oli nimiä kaikkiaan kasassa 405 000. Ne roudattiin laatikoissa kottikärryillä Sdp:n puheenjohtajalle, ministeri Heinäluomalle. Tämän entisen ay-pomon luulisi tuntevan sympatiaa myös alipalkattuja ja ylityöllistettyjä hoitajia kohtaan.  

Suomalaiset halusivat nimensä antamalla vedota hallitukseen, jotta se puuttuu nopeasti tilanteeseen. Ihmiset ovat laajasti huolestuneita hoitajien jaksamisesta ja etenkin vanhusten hoidon epäkohdista. Hoitajat näännytetään työhön, vanhukset ja muut hoidettavat saavat hävettävän vähän aikaa hoitajien tiukkaakin tiukemmasta aikataulusta. Hyvinvointivaltio ei voi hoitaa näin heikoimpiaan. Siitä näyttää olevan erittäin laaja yhteisymmärrys. 

Vetoomuksessa todettiin, että tärkein ja kiirein kehittämisen alue tilanteen helpottamiseksi on hoitohenkilökunnan palkkojen nostaminen ja virkojen lisääminen. Mikäli muutosta ei tapahdu nopeasti, ei alalle saada jatkossa työntekijöitä.

Lähi- ja perushoitajien palkankorotusvaatimukset saivat viime viikolla tukea tuoreesta kyselytutkimuksesta, jossa vastaajista 79 prosenttia piti lähi- ja perushoitajien 1 600 euron peruspalkkaa riittämättömänä - pääkaupunkiseudulla vieläkin useampi. Toivottavasti suomalaisten tahto ei jää kuulematta. Nämä korotukset eivät kuitenkaan tule ilmaiseksi. Aivan oikein Heinäluoma muistuttelikin, että tarvitaan verovaroja tämän kattamiseksi.

Kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa olevien yhteensä noin 87 000 sairaanhoitajan, lähihoitajan ja sairaala- ja hoitoapulaisen palkkojen nosto 100 euroa/kk merkitsisi yli 100 miljoonan euron lisäystä palkkakuluihin. Saman verran maksaisi lähes uuden 2500 sairaanhoitajaa palkkaaminen kokoaikatyöhön. Toki hoivapalveluissa on myös muuta hoivahenkilöstöä, jota tässä luvussa ei ole mukana. Kuntien taloustilanteen vastuu tämän laskun maksamisesta pitäisi olla pitkälti valtiolla.

Pelkästään sosiaali- ja terveyspalveluihin tarvittaisiin etupäässä eläkkeelle siirtymisten vuoksi vuoteen 2010 mennessä 70.000 uutta työntekijää. Kuitenkin kahden vuoden sisällä valmistuneista sairaanhoitajista joka neljäs on lähtenyt ulkomaille töihin. Suomalaishoitajien muita OECD-maita selvästi alempi pakkataso ja pätkätyöt ovat johtamassa hoitajapulaan, joka vaarantaa terveyspalveluiden tason. Tilannetta vaikeuttaa hoitohenkilökunnan noin 25 prosentin vajaus. Tosi kyseessä siis. Kiitos Tarja organisoinnistasi! Myös minulle oli tärkeä kokemus saada osallistua projektiin pientä tiedotusapua antamalla ja mieltä osoittamalla.