Tänään vietetään ensimmäistä kertaa eurooppalaista kuolemanrangaistuksen vastaista päivää. Päivän tarkoituksena on ennen kaikkea tukea kuolemanrangaistuksen vastaista toimintaa ja herättää keskustelua aiheesta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan maailmassa teloitettiin tilastojen mukaan viime vuonna lähes 1600 ihmistä. Todellinen määrä on todennäköisesti selvästi korkeampi.  Joukossa on paljon marttyyrejä uskonnollisen tai poliittisen vakaumuksensa vuoksi. Myös monia kristittyjä, jotka kohtaavat Mestarinsa ja monien alkukirkon uskonveljien kohtalon...

Tänään Pusulassa vietettiin myös mielenterveystyön merkkipäivää, kun paikallinen mielenterveysseura juhlisti valtakunnallisen järjestön 110 toimintavuotta konsertilla. Kulmakunnan artistin Hanna Ekolan "trio" oli lupautunut esiintymään. Kiitokset heille mukavasta konsertista ja hyvän mielen levittämisestä sen kautta!

Tilaisuudessa tarjottiin mahdollisuutta liittyä paikallisen yhdistyksen jäseneksi. Päätinpä minäkin tarttua tilaisuuteen, mutten kuitenkaan hetken mielijohteesta. Ehkäpä joskus elämän ruuhkavuosien hieman helpotettua saattaisin olla käytettävissä vaikkapa tukihenkilönä.

Nuorena mielisairaalassa työskennellessäni ajattelin kokonaan suuntautua mielenterveystyön tai sairaalasielunhoidon saralle. Olin saanut opiskelupaikan Hyvinkään sairaanhoito-oppilaitoksen mielisairaanhoitajalinjalta, mutta sitten lähtenyt kuitenkin lukemaan teologiaa. Myöhemmin teologian opiskelijana sain mahdollisuuden aloittaa sairaalasielunhoidon opinnot mielisairaalassa, suoritin myös kriminaalityön ja päihdetyön kurssit. Mutta sitten politiikka vei mukanaan vallan toiselle alalle.

Uskon, että tämä suunnanmuutos oli varmaankin oikein. Ei minusta kelpoa päätoimista sielunhoidon työntekijää olisi varmaankaan saanut... Uskoakseni liian vaativa työ levottomalle mielelleni. Mutta silti joku sisällä vetää asioihin, joissa pitää ymmärtää ihmisen psyykettä ja käyttäytymistä. Kieltämättä ihmistuntemus on tarpeen myös nykyisessä työssäni. Tosin paljon opiskeltavaa on ihmisellä ihan siinä, että oppisi tuntemaan itseään ja läheisiään.