Nyt puhaltaa kova puhuri lisäydinvoiman rakentamiseksi. Viidettä voimalaa ei vielä ole saatu pystyy, eikä kuudennesta kukaan jättänyt hakemusta, mutta yhtäkkiä halutaan hallituksen viime metreillään sitoutuvan lisä-lisäydinvoiman rakentamiseen tulevalla kaudella. Tältä näyttää Kokoomuksen ja muiden ydinvoimalobbarien touhu ilmastomuutosvälikysymyksineen.

Ilmastomuutokseen herääminen liian lämpimän talven myötä on tämän hurmoksen saanut aikaan. Alkaa näyttää siltä, että valitettavan moni aiemmin ydinvoimaan selkeän kielteisesti suhtautunut on kääntänyt tai kääntämässä kelkkaansa Kepun Vanhasen ja Pekkarisen tavoin. Vielä puoli vuotta sitten enegiakeskustelu keskittyi bioenergian lisäämiseen.

Kokoomus pyrkii niputtamaan yhteen ilmastomuutoksen torjumisen ja ydinvoiman lisärakentamisen. Ydinvoiman "ympäristöystävällisyyden" yksioikoinen mainostaminen on ydinvoimaan liittyvien monien uhkien tietoista unohtamista - mukaan lukien uraanin louhinnan. Tosin monien, kuten kokoomuslaisen lohjalaisen kilpakumppanin Jussi Patisen mielestä, meidän suomalaisten ei tarvitse surra louhinta-asiaa, tilataan vaan Australiasta, Kanadasta tai jostain muualta maailman toiselta puolelta.

Vihreät hermostuivat Kokoomukseen, kun se eilen ilmoitti jättävänsä välikysymyksen, jolla patistavat hallitusta ydinvoimaruotuun. Muutamassa tunnissa oli tarjolla jo Vihreiden versioluonnos välikysymyksestä. Kieltämättä monin verroin fiksumpi esitys ilmastomuutosvälikysymykseksi.

Kristillisdemokraateille eikä Vasemmistoliitollekaan kelvannut kumpikaan - ei kokoomuksen kysymyksen ydinvoimalobbaustyyli, eikä vihreiden kikkailu kiilata väliin omalla esityksellä. Tyylit ontuivat siis kummallakin ryhmällä. Sitä paitsi pikkuisen hassua ryhtyä kaatamaan hallitusta pari kuukautta ennen vaaleja asialla, josta on puoli vuotta aiemmin tehty kaikkien ryhmien yksimielisesti hyväksymä mietintö energia- ja ilmastopoliittisesta selonteosta.