Israelin kiertomatkalta on onnellisesti palattu. Vietin lasten kanssa ikimuistoisen viikon pyhiinvaelluksellamme. Epäilemättä reissun jälkeen jälleen Raamattukin aukeaa jälleen aivan uudella tavalla.

Edellisestä kuuden viikon kibbutsnikkimatkastani oli tasan 20 vuotta. Paljoa ei ollut muuttunut. Muistot palautuivat mieliin, mutta myös monia uusia paikkoja löytyi. Ilmapiiri oli rauhallinen eikä paikallista virkavaltaa juurikaan näkynyt. Varsinaisen Israelin alueen reilut 5 miljoonaa juutalaista, 1,5 miljoonaa muslimiarabia ja jonkinlainen satsi kristittyjä tuntuivat elävän kaikessa rauhassa ja yhteistyössä alueen ongelmista huolimatta. Suljetuilla palestiinalaisalueilla emme tokikaan päässeet käymään, mutta toki eri uskontojen ja kultuurien kohtaaminen muutoin näkyy katukuvassa.

Lentoasemalta Tel Avivista suuntasimme Jerusalemiin Öljymäelle ja Getsemanen puutarhaan. Kaupunkikierroksella Jerusalemissa tutustuimme ikivanhaan Daavidin kaupunkiin ja sen kaivauksiin nykyisen muurin ulkopuolella. Luonnollisesti kävimme Itkumuurilla, Via Dolorosalla, Pyhän haudan kirkolla sekä Puutarhahaudalla ja sen läheisyydessä olevalla uskotulla Golgatalla. Ostoksia tehtiin niin vanhan kaupungin basaareissa kuin Mahane Jehudan torillakin.

Jerusalemista suuntasimme tutustumaan tippukiviluolille ja Negevin kautta Kuolleen meren alueelle. Ajoimme pitkin Jordanian rajaa. Matkalla tutustustuimme Tel Aradin vanhan kanaanilaisen kaupungin raunioille. Kuolleella merellä uiskenneltiin ja ihmeteltiin suolapatsaita ja muita muodostelmia sekä rehevää solaa autiomaan keskellä.

Matkalla Tiberiakseen kävimme Masadan uskomattoman historian omaavalla linnoitusvuorella, jossa vuonna 67 jkr. tuhat essealaista teki joukkoitsemurhan ennen kuin roomalaiset joukot pääsivät heihin käsiksi. Tutustuimme myös Qumraniin, josta ovat löytyneet vanhimmat VT:n käsikirjoitukset. Kävimme myös Jordan virran luona kastepaikalla Jardenissa.

Loppuviikko sujui Galileassa. Tutustuimme Nasaretin kaupunkiin tehdyssä Jeesuksen aikaisessa kylässä, Nasaret Villagessa. Sachnen kansallispuistossa pääsi pulahtamaan lämpimiin lähteisiin. Beit Sheanista löytyivät roomalaisen kaupungin rauniot teattereineen.

Pohjois-Galilean retkellä ohjelmassa olivat Autuuksien vuori eli paikka, jossa Jeesus piti kuuluisan Vuorisaarnansa sekä ns. leipien ja kalojen kirkko Tabgha Gennesaretin järven rannalla. Hulen kansallispuiston soisessa maastossa näkyi mm. vesirottia ja -puheveleita, pelikaaneja ja papyrusta. Vanhasta Kapernaumin kaupungista, sen synagoogasta ja mahdollisesta Pietarin suvun talosta matkattiin lopuksi laivalla järven yli takaisin Tiberiakseen.

Kauniit kiitokset ryhmänvetäjille Erkki ja Leena Kurpalle ja Juha Rintamäelle sekä erityisesti oppaallemme Ariel Sellalle, jonka juttuja olisi kuunnellut mielellään toisenkin viikon. Itse asiassa pistinkin tänään vireille jo uutta matkaa vuoden päähän. Eihän Israelista voi koskaan saada tarpeekseen.