Eilen istuttiin vaihteeksi valtiopäivien avajaisissa kuuntelemassa Tarjaa, siis Tasavallan Presidenttiä tarkoitin. Yleensä presidentin puheet ovat sellaista kauniiden itsestään selvyyksien toistelemista, että keksimällä saa keksiä jotain kommentoitavaa niistä. Arvojohtaja tyytyykin yleensä sanomaan vain sellaista, mihin kansalaisten ja myös kansanedustajien ehdottoman valtaosan on helppo yhtyä.

Kovin paljon toinen ei sävy ollut eilenkään, mutta jopa saatiin aikaan otsikot, että on Halonen ryhtynyt vallan kekkoslaiselle tyylille. No, totuushan on, että kun Halosen puheen lukee suurennuslasilla siitä voi löytää muutamia jopa varsin selkeitäkin kannanottoja, tosin hyvin diplomaattityyliin tuttuun liturgiaan sijootettuna. Niiden aiheena oli lähinnä StoraEnso ja perustuslaki.

Halonen rohkaisi eduskuntaa käyttämään valtaansa päättää valtion omistajapolitiikasta.

- Valtaa seuraa vastuu. Toivon eduskunnalle viisautta päätöksenteossa, totesi Halonen.

Halonen arvosteli rivien välistä hallituksen harjoittamaa omistajapolitiikkaa.

- Valtioneuvoston mukaan valtion omistus esimerkiksi Stora Ensossa on finanssisijoitus, johon ei liity normaalin vastuullisen yritystoiminnan ylittäviä velvollisuuksia työllisyyden tai alueellisen kehityksen suhteen. Luulen, että monella on mielessä kysymys: "Onko tämä sitä normaalia vastuullista yritystoimintaa", Halonen piikitti.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

- Myös yrityksillä on yhteiskunnallinen vastuu ekologisesti ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesta kestävästä kehityksestä, presidentti Halonen korosti ja sai siis aikaan syytökset "kekkosmaisesta" tyylistä sekaantua maan sisäpolitiikkaan.

 

Mutta johan on metkaa. Meille valitaan kovalla tohinalla ja hirveällä tuskalla kerrallaan kuudeksi vuodeksi valtionpäämies ja sitten kun hänet on valittu, loppuu hänen mielipiteen ja sananvapautensa valtaosasta valtakunnan asioita. Näin ei voi olla. Jos halutaan, että maassa on arvojohtaja, niin kai hänellä voi olla oikeus sanoa mielipiteensä, jopa aivan selkokielisestikin. (Halosen puhe löytyy muuten täältä.)

 

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) toisti maanantaina kemijärveläisten lähetystölle, että sellutehtaan toiminta päättyy. Tosi surullista. Eräs KD-ryhmän kansanedustajista totesi, että hänelle tuli aivan tippa silmään kemijärveläisiä kuunnellessaan. Aika lohduton heidän tilanteensa Vanhasen eväillä.