Terveisiä valtuuston kokouksesta. Loppui tuossa ennen klo 23.

Budjetin kasaaminen sisältää aina pientä hämminkiä. Tänä vuonna sitä aiheutti oikeastaan lähinnä se, miten tiukasti säästöohjelman ratkaisuihin sitoudutaan. Kieltämättä osin ollaan säästöohjelmaa vesitetty. Nummen terveysaseman palvelut säilyvät aivan ennallaan. Koisjärven koulun osalta vielä ensi vuosi selvitetään eri vaihtoehtoja uusien tietojen ja yrittäjien tarjouksen valossa. Olin myös itse tällä kannalla...

Omassa puheenvuorossani totesin mm. että budjettiin kaavailtu 500 000 ylijäämä on ehdottoman välttämätön alku, jotta aiemmin taseeseen kertynyt kumulatiivinen 1,6 miljoonan euron alijäämä saataisiin katettua Nummi-Pusulassa vuoteen 2011 mennessä. Yhtään liian väljää budjettia emme siis tehneet.

Kesäinen tasapainotusohjelmamme on tehty tietoisesti etupainotteiseksi lähinnä omaisuuden myynnin kautta. Kuitenkin on hyvä tiedostaa se, että kaikki ne kaupat, joita ensi vuodelle on ajateltu, eivät ehkä toteudukaan.

Mikäli kävisi niin, että tämän vuoden tilinpäätöksessä tulos olisi selkeästi alijäämäinen, olisimme tehneet liian löysän budjetin. Onneksi on hyvä elää siinä uskossa ja toivossa, että tänä vuonna tulos tulee olemaan vuosikatteeltaan niin paljon positiivinen, että poistot saadaan katettua ilman lisää kertyvää alijäämää.

Ensi vuosikymmenellä tulee olemaan kovat haasteet kuntalaisten keski-iän noususta aiheutuvien palvelutarpeiden lisäysten ja toisaalta verotulojen pienentymisen myötä. Mikäli kaavoitus lisääntyy ja tonttikauppa vilkastuu, aiheuttavat uudet asukkaat osaltaan väistämätöntä investointitarvetta. Lisäksi ilmassa ovat jonkinlaisen taantuman merkit, eikä siksi verotulojen alituiseen kasvamiseen reippaaseen tahtiin ole luottamista.

Totesin, että sovituista säästöpäätöksistä on pidettävä kiinni, mutta mikäli asiaan vaikuttavat seikat muuttuvat, ei pidä olla mahdotonta perääntyä.

Muistutin, että elokuussa Länsi-Uusimaa uutisoi tasapainotusohjelmaa otsikolla "Nummi-Pusulan raaka säästöohjelma - Puolet palveluista lakkautetaan". Tänään valveutunut kuntalainen voi todeta, että kunnan taloutta ollaan saamassa oikealle uralle varsin pehmein keinoin. Palvelujen lakkautuksilta vältytään oikeastaan täysin ainakin ensi vuonna. Lehdistöllä olisi nyt aihetta ilouutisten kertomiseen.

Nekin tiukennukset, joita etuuksiin on tehty ja tehdään, ovat täysin lakien mukaisia ja merkitsevät vain sitä, että aiemmasta runsaskätisemmästä menettelystä esimerkiksi kuljetusten osalta siirrytään siihen, mikä on valtaosassa muitakin kuntia. Mikäli kunnan talous tasapainotusjakson jälkeen helpottuu, on niitä syytä harkita uudelleen ja tietenkin suunnitella myös veroprosentin laskua 20% alaspäin.