Lohjan seudun kristillisdemokraatit olivat järjestäneet tänään mukavan rantaillan Vivamoon. Aluksi vietettiin hartaushetkeä idyllisessä kivikappelissa Vivamon-opiston rehtorin Eija Kempin johdolla. Käynti kappelissa oli minulle ensimmäinen, vaikka Hiljaisuuden niemi, jossa se sijaitsee, onkin ollut minulle tärkeä paikka. Olinhan aikoinaan Vivamossa riparilla, isoisena ja myös monissa nuorten tapahtumissa. Olen kokenut KRS:n ja erityisesti Vivamon sellaiseksi hengelliseksi kodikseni.

Osaston puheenjohtaja, lohjalainen lääkäri Seppo Pesonen kertoi ajatuksiaan kristityn ja luonnon suhteesta rannalla tulen äärellä. Tammisaarelainen eduskuntavaaliehdokas Niklas Andersson esittäytyi ja piti hyvän puheenvuoron, jossa tuli esille monia samoja asioita kuin minullakin oli mielessäni. Olen tavannut hänet kerran aiemmin eduskunnassa, mutta silloin en ehtinyt tutustua. Kaikin puolin erinomainen ehdokas ja osaava nuori perheenisä, kuulemma Suomen Eteläkärjen matkailu oy:n toiminnanjohtaja.

Osaltani kerroin puolueen budjettilinjasta. Totesin, että hallituksen budjettiesityksen ns. "sosiaalipaketin" sisältämät "vaalikarkit" eivät ole todellinen apu syrjäytymiseen ja eriarvoistumiseen. Ne tuovat kenties budjettiin paremman maun, mutta eivät vie nälkää. Monen eri ryhmän tarpeisiin ripoteltu 80 miljoonan euron panostus, josta lähes puolet maksavat kunnat, ei tarjoa todellista helpotusta pienituloisimpien elämään.

Muistutin, että Vanhasen hallituksen kaudella kansalaisten eriarvoisuus on kasvanut ja köyhyysrajan alittavien osuus on lisääntynyt edelleen. Otin esille tuoreita tutkimustuloksia asiasta. Perusturvan ostovoima on hiipunut samanaikaisesti kun kansantalous on kasvanut vauhdilla. Vuosina 1993-2005 reaaliansiotaso on noussut kaikkiaan 30,2 prosenttia, mutta lapsilisien reaaliarvo on pudonnut 11 %, lasten kotihoidontuen 34 %, opintotuen lähes 20 % ja toimeentulotuen perusosan 4%. Työttömän perusturva on "noussut" 0,8 % ja kansaneläke 2,5 %. Hälyttävää on ollut etenkin lapsiköyhyyden lisääntyminen. Kuitenkin esimerkiksi suomalaisen sosiaaliturvan räikeä epäkohta, pienimmän äitiys- ja vanhempainpäivärahan alinta työttömyyspäivärahaa alhaisempi taso, jää edelleen korjaamatta.

Kuitenkin valtiontalouden tulopuoli on erittäin hyvä. Tuore budjettiesitys kertoo, että valtion tulot lisääntyvät ensi vuonnakin rajusti. Sdp:n puheenjohtajalla, valtiovarainministeri Eero Heinäluomalla olisi ollut todelliset mahdollisuudet suunnata hallituksen politiikka "pari piirua ihmisen suuntaan". Nyt Heinäluoman piiru pienituloisimmille on vain muutama euro, monille ei sitäkään.

KD-ryhmässä valmistelemme parhaillaan omaa vaihtoehtobudjettiamme, jossa tulevat olemaan realistiset tulo- ja menopuolen vaihtoehtoiset esitykset. Esitämme esimerkiksi minimivanhempainpäivärahan ja opintorahan korotusta sekä opintotukeen lapsikorotusta.

Vanhustenhuoltoon tarvitsemme ehdottomasti edes tyydyttävään hoidon tasoon päästäksemme 4 000 hoitajan lisäyksen. Tämä varmistettaisiin kuntien valtionosuuksien lisäyksellä ja lainsäädännöllä, joka velvoittaisi kunnat takaamaan riittävän vanhustenhuollon laadun. Samalla tulisi vahvistaa lääninhallitusten mahdollisuuksia valvoa hoidon laatua ja oma-aloitteisesti tarttua puutteisiin.

Tilaisuus jatkui makkaranpaistolla ja innokkaalla rupattelulla aina puoli yhdeksään saakka. Jälkiruoaksi maistuivat aidot KD:n vaalikarkit - eivätkä ainostaan rannalla temmeltäneille lapsille vaan myös aikuisille.

Kun tulin kotiin, siellä odotti puolittain rampa mies: tämä oli poikaa jalkapalloharjoituksiin viedessään innostunut potkimaan sitä - siis palloa - niin reippaasti, että oli saanut reisilihakseensa jonkin revähdyksen. Ei kun hoitamaan parkaa...