Pari minuuttia yli kymmenen selvisi se, mitä harva rohkeni odottaa: KTM hylkäsi kaikki Arevan valtauslupahakemukset Uudellamaalla ja Lapissa. Päätöksen mukaan valtaushakemukset ja niiden tueksi esitetyt selvitykset eivät täyttäneet kaivoslaissa säädettyjä edellytyksiä. Lisäksi hakemukset Uudellamaalla ja Lapissa eivät olleet riittävän perusteellisia ja yksityiskohtaisia Natura-alueita koskevien vaatimusten selvittämiseksi. Täysin torjuva ei päätös kuitenkaan ollut, sillä KTM hyväksyi Namura Finland Oy:n uraanivaltaushakemuksen Kuusamossa tosin monin ehdoin ja rajoituksin.

Kun eilen mediassa ilmoitettiin, että tänään asiasta on tiedotustilaisuus, oletin, että nyt julkistetaan ne alueet, joiden osalta hakemukset hylätään. En uskaltanut kuitenkaan arvella, että näin hyvin menisi. Varmaankin vaalien läheisyydestä oli osaksi apua siinä, että Pekkarinen halusi tehdä itse päätöksen vielä hallituskauden loppumetreillä.

Päätös on työvoitto kansalaisliikkeen ja kuntien voimakkaalla vastarinnalle sekä yleisen mielipiteen tuomiolle Etelä-Suomen uraanikaivoksille. Kiitos siis tälläkin alueella kaikille (meille) aktiivisesti asiassa tavalla tai toisella töitä tehneelle.

Nyt ei kuitenkaan sovi vielä aihetta unohtaa. Uusia hakemuksia voi edelleen tulla, vaikka samaltakin firmalta. Siksi kaivoslaki tulee saada pian kuntoon ja OIKEASTI sellaiseksi, että se turvaa asukkaiden oikeudet ja luonnon.

Kunnanjohtajan ideoima karonkka eli uuden ja vanhan kunnanhallituksen vapaamuotoinen vaihtumistilaisuus oli tänään, jolloin meillä oli siis erityinen syy juhlaan tämän mustan pilven väistyttyä ainakin toistaiseksi Nummi-Pusulan yltä. Itse en ehtinyt töistä elokuviin Karkkilaan, mutta illalliselle kylläkin.

Kiitokset vielä kerran isännälle ja kaikille muillekin hyvästä seurasta. Kiva tutustua ja jutella näin vapaamuotoisemmin. Toivottavasti löydettiin samalla uusia eväitä siihen, miten jatkossa saadaan johdettua tätä kuntaa aiempaa menestyksekkäämmin.