"Esa on ollut tosi kiva", kuului ensimmäinen kommentti, kun tulin kello 21 maissa kotiin. Potilaani (2 kpl koululaisia) olivat viettäneet sairaslomapäivän Esan kanssa pelaten, syöden ja katsoen telkkaria. Ja oli ollut kivaa. Parempaa kommenttia en olisi voinut kuulla. Kiireisten viikkojen vuoksi on omatuntoani kolkuttanut, itse olen ollut lähes kaikki illat reissussa ja kotiin olen ehtinyt vasta nukkumaanmenon aikaan.

Tämänpäiväinen iltatyö aiheutui siitä ilosta, että sain emännöidä yhdessä Essayahin Sarin kanssa vierasryhmää, jonka olin kutsunut eduskuntaan Vihdin seudun Kristillisdemokraattien nimissä. Oli mukavaa saada uusia tuttavuuksia etenkin kotikulmilta Nummi-Pusulasta ja Vihdistä. Myös vanhempani olivat reissussa mukana, mistä iloitsin!

Illalla jatkoimme Pikku Parlamentin kansalaisinfossa, jossa oli KD:n eduskuntaryhmän organisoima perusturvatilaisuus. Vierailevana alustajana oli Helsingin sosiaaliviraston taloudellisen ja sosiaalisen tuen päällikkö Leila Teivainen, joka puhui lähinnä toimeentuloasiakkaiden profiileista ja heidän tilanteensa helpottamisesta. Sari kertoi puolestaan eduskuntaryhmämme kannanotoista mm. vaihtoehtobudjetissamme sekä ennakkoluulottomista malleista pitkäaikaistyöttömien tilanteen helpottamiseksi Kainuussa.

Itse kerroin lähinnä kristillisdemokratian perusajatuksista sosiaaliturvan taustalla. Korostin sitä, että oikeuksiin liittyvät aina myös velvollisuudet ja vastuu. Emme voi siten puhua vain siitä, että yhteiskunnan tulee taata meille oikeuksia ja palveluita. Meidän on otettava vastuuta niin omasta kuin läheistemmekin tilanteesta. Yhteisymmäsrrys syntyi keskustelussa mm. siitä, että yhteisöllisyyttä tarvittaisiin paljon lisää ja hyvin yksilöperusteisessa sosiaaliturvassa on monia huonoja puolia.

Toisella silmällä olen tätä kirjoitellessa katsellut Stilleriä ja Hytöstä. Rubenin haastateltavana oli pääministerin ex-tyttöystävä Susan Kuronen. Tämä kertoi, että on omista päiväkirjamerkinnöistään tehnyt oikein kirjan kokemastaan "vuosisadan rakkaustarinasta". Se tulee kuulemma markkinoille ensi kuussa. Matti parka! Kyllä hän on onnistunut astumaan varsinaiseen miinaan Susanin bongatessaan. Tyttö pyrkii täydellä tohinalla valtakunnan julkkisten ykköskaartiin, ellei siellä jo ole.

Joonaksen haastateltavana oli Riitta Väisänen. Tämä Keskustan eduskuntavaaliehdokas lupasi täydet diktaattorin valtuudet saadessaan laskea ruuan alvin 5 prosenttiin. Tulipa siinä alkajaisiksi miljardiluokan veroale-esitys. Liekö ollut tarkoitus vai lipsahdus. Keskustan virallinen ehdotus on kd-linjan mukaisesti 12 prosenttia. Mutta kuten Vanhanen aikoinaan sanoi... (heillä) ehdokkaat puhuvat, mitä puhuvat.