Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg ehdotti eilen naisten päivän puheessaan Lieksassa perhevapaamallia, jossa molemmille vanhemmille on kiintiöity oma perhevapaa-aika, jota toinen ei voi käyttää.

Ministeri perustelee, että malli jakaa vanhemmuuden kustannukset tasaisemmin eri työnantajien kesken, koska useampi isä käyttäisi perhevapaan mahdollisuutta. Mitä paremmin perhevapaan kustannukset jakaantuvat, sitä enemmän myös naiset siitä hyötyvät.

- Nykyisin työnantajat pitävät nuoria naisia määräaikaisissa työsuhteissa, koska pelkäävät mahdollisesta äitiydestä koituvia kustannuksia, Cronberg toteaa.

Minulle tulee vain mieleen, että entäpä jos seuraavaksi perheen perustamisiässä olevien naisten ohella ryhdytään sorsimaan samassa elämänvaiheessa olevia miehiä....

Minusta Cronbergin naisten päivän esitys olisi toteutuessaan vanhempien valinnanvapauden riistoa. Se rajoittaisi perheiden mahdollisuutta päättää itse siitä, miten he järjestävät vauvan hoidon lapsen ja koko perheen elämän kannalta mielekkäimmällä tavalla.

Kyllä yhteiskunnan on kyettävä ratkaisemaan vanhemmuuden kustannusten jakaminen eri työnantajien kesken muutoin kuin patistamalla perheitä kaavamaiseen yhteiskunnan sanelemaan ratkaisuun. Vaikeampiakin asioita on osattu historian saatossa ratkaista perheiden autonomiaa kunnioittaen.

Kiintiöityjen perhevapaiden sijaan tulisi kotihoidontukea korottamalla tulee lisätä taloudellista valinnanvapautta siihen, että lasta voidaan hoitaa kotona vanhempainrahakauden päätyttyäkin.

Lapsen kannalta on tärkeää, että hän saa rakentaa hyvän suhteen kumpaankin vanhempaansa. Vanhempien pompottaminen vuoron perään kotiin ja töihin ei kuitenkaan ole paras ratkaisu tämän tavoitteen edistämiseksi.

Ministeri Wallin kertoi tänään ehdottaneensa hallituksen iltakoulussa syksyllä mallia, jossa kummallakin vanhemmalla olisi kiintiöity vanhempainvapaansa 6 kk (jota toinen ei voi käyttää) ja sitten vielä 6 kk, jonka vanhemmat voisivat jakaa, miten haluavat. Kuulemma tällaisesta mallista jotain sovittukin. Ministeri Cronberg ei muuten puheessaan maininnut lainkaan, että perhevapaajaksoa pidennettäisiin.

Wallinin puhe herättää kyllä kummastusta... Tuskin työmarkkinatahot tällaiseen suostuvat, kun eivät suostu nykyistenkään vanhempainvapaakulujen tasaisempaan jakamiseen. Tämä ehdotettu lähes 8 kk:n vanhempainloman lisäys ei ole rahoituksen kannalta mikään pikkujuttu. Tuntuukin enemmän populistiselta haihattelulta, kun realistiselta ehdotukselta, joka kolmikannassa menisi läpi.