Tunnustan: en ole pitkiin aikoihin lukenut kirjoja "vapaaehtoisesti" ja muuten vaan mielenkiinnosta. Aika on mennyt viestinnän tenttikirjoihin, joita lojuu nytkin neljä sängyn vieressä. Olin päättänyt tarttua niihin tänään. Kuitenkin suunnitelmat muuttuivat, sillä Esa oli poikennut (tai pikemminkin juuttunut tunneiksi) Hesan kirjamessuille ja toi sieltä muiden mukana uutuuden, jonka nappasin heti hoteisiini.

Se on kahden lääkärin ja myös lääketieteen etiikan pohtijan teos. Nimittäin Päivi Räsäsen ja Markku Myllykankaan "Mitä maksaa ihmishenki?" Päivin kaikki tämän lukevat varmaan jo tietävätkin. Hän on lääkäri-kansanedustaja ja KD:n pj., jonka kanssa puurran päivittäin politiikan parissa. (Tiedän, että hän on ahkerasti kirjoitellut niin tätä kuin paljoa muutakin esimerkiksi kesälomallaan ja istuntoviikkoina perjantai-iltaisin, kun muut kansanedustajat ovat jo lennelleet kotikonnuilleen.)

Markku Myllykangas on puolestaan terveydenhuollon tohtori ja terveyssosiologian dosentti Kuopion yliopiston kansanterveystieteen yksiköstä. Hän on ollut mukana terveydenhuollon priorisointiprojektissa ja kuulunut muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön asettamaan geeniseulontatyöryhmään. Hän on myös ollut tekemässä selvitystä terveydenhuollon tulevaisuuden haasteista eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle, jos Päivi taas on jäsenenä.

Kirja on kulunut käsissäni hotkien. En ole vielä lopussa, mutta jo miettinyt moneen kertaan, kenelle kaikille tämä sopisi joululahjaksi. Vaikka se on kahden asiantuntijan kirjoittama ja sisältää varsin paljon faktaakin, on siinä tyylilaji hyvin maanläheinen ja siksi jopa helppolukuinen. Kirjeet - joiden muotoon tämä keskustelukirja on koostettu - pomppivat aiheesta toiseen. Uskonnollisesta keskustelusta ei löydy yhteistä säveltä ja terveydenhuollon priorisoinneissakin ollaan pitkälti eri linjoilla. Kuitenkin myös yhteisiä näkemyksiä ja tavoitteita löytyy.

Tärkeää sanottavaa ja pohdiskelua syventävät varsin omakohtaisetkin muistelot, joista osan toki olen Päivin kohdalta jo aiemminkin lukenut tai kuullut lähinnä puheisiin upotettuina. Kuitenkin ne ovat koskettavia uudelleenkiin tavattuna. 

Kirjeissään he pohtivat, mikä ihmisen arvo on. Mitataanko se kaikille samoin tämän päivän valikoivassa terveydenhuollossa? Suorittaako raha luonnonvalinnan? Ovatko vammaiset, vanhukset ja parantumattomasti sairaat vain "hyödyttömiä suita", joita ei enää ruokita? Onko arvojen takana muuta jumalaa kuin valta ja raha, johtava terveyskonsulttimme?

"Terveyspalveluiden vaikuttavuutta ja hyötyä on syytä arvioida yhä kattavammin, mutta ihmisen elämää, terveyttä tai elinpäivän arvoa ei voida rahassa mitata. Onko elinpäivän arvo suurempi työkykyisenä kuin saattohoidossa syöpäklinikalla? Tai onko kehitysvammaisen lapsen sydänleikkaus vähemmän tarpeellinen kuin muiden lasten?" kyselee Päivi. 

"Kirja tarjoaa tuoreet ja terävät näkökulmat terveydenhuollon etiikkaan, medikalisoituneeseen yhteiskuntaan, taustalla jyllääviin kaupallisiin arvoihin, syntymisen ja kuolemisen oikeuteen. Ajankohtaiset aiheet, kuten hedelmöityshoidot ja vanhustenhuollon tila, saavat omat rivinsä." Näin mainostetaan kirjan takakannessa, eikä suotta. Tärkeää pohdiskelua ja tulevaisuudessa yhä ajankohtaisempaa. SUOSITTELEN - eikä vain hotkittavaksi, vaan myös pureskeltavaksi.