Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä esitteli tänään oman vaihtoehtobudjettinsa 2007. Puolueellemme on jo muodostunut tavaksi esittää selkeä ja tasapainotettu vaihtoehto haastaamaan hallituksen budjettia ja tänä syksynä erityisesti osoittamaan hallituksen ns. sosiaalipaketin naurettavaa kokoa. Halusimme olla nopeita ja tarjota oman esityksemme jo tiistaina alkavaan budjettikeskusteluun.

Vihreät ovat olleet samalla uralla ja ilmeisesti Vasemmistoliittokin suunnittelee jonkinlaista vaihtoehtobudjettiaan. Koska sellainen saadaan talouspuolue Kokoomuksesta? Tuskin tänäkään vuonna. On nimittäin kovin vaikeaa esittää yhtäaikaisesti isoja verokevennyksiä ja satsauksia perusturvaetuuksiin. 

Kyhäämässämme KD:n vaihtoehtobudjetissa painotetaan erityisesti toimenpiteitä lapsiköyhyyden nujertamiseksi ja vanhustenhuollon tason parantamiseksi. Vaihtoehdossa korostuu meille tuttuun tapaan pyrkimys sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, perheiden ja peruspalvelujen tukemiseen sekä työllistämisedellytysten parantamiseen.

Ryhmä toteaa vaihtoehtobudjettinsa johdannossa, että Vanhasen hallituksen kaudella kansalaisten eriarvoisuus on lisääntynyt. Hälyttävää on ollut etenkin lapsiköyhyyden lisääntyminen. Perusturvaetuuksien ostovoima on hiipunut samanaikaisesti kuin kansantalous on kasvanut vauhdilla ja reaaliansiotaso noussut reippaasti. Hallituksen budjettiesitys kasvattaa jälleen ensi vuonna väestön tuloeroja. Tätä Kristillisdemokraatit eivät voi hyväksyä.

Heikommassa asemassa olevien väestöryhmien tulot ovat jääneet huolestuttavasti jälkeen yleisestä kehityksestä, mitä indeksisidonnaisuuden puuttuminen keskeisistä tulonsiirroista on vahvistanut. Kristillisdemokraatit esittävät monipuolista, eri väestöryhmiin ulottuvaa perusturva- ja -palvelupakettia, jolla pyritään vastaamaan kunkin ryhmän akuuteimpaan ongelmaan. Sen arvo on peräti 600 miljoonaa, kun hallitus löytää budjetistaan varaa vain 50 miljoonan euron verran.

KD:n vaihtoehtobudjetin voit löytää netistä osoitteesta http://www.kristillisdemokraatit.fi/kd/vaihtoehtobudjetti2007.pdf

Päivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Hesarin toimittajan huomion kiinnitti ryhmässämme jo vuosia sitten edellisellä vaalikaudella kehitetty haittavero henkiselle saasteelle, ns. K18/15-vero. Aloitteessa (Räsänen ym. LA 30/2003) kyse on siitä, että lasten kehitykselle haitallisista kuvaohjelmista aletaan periä veroluonteista kuvaohjelmamaksua, joka on K18 ohjelmista 2000 euroa ja K15 ohjelmilta 1000 euroa. Se perittäisiin maahantuojalta, tekijältä, esittäjältä tai levittäjältä. Maksuista kertyneet varat käytettäisiin neuvontaan, koulutukseen ja tiedotukseen, joka edistää lasten mediakasvatusta.