En jurise (vaikka jurisenkin), mutta kieltämättä viikko on ollut kaikkea muuta kuin kevyimmästä päästä. Nyt paistaa perjantain ilta-aurinko ja istun katsomassa "Nataliaa" perheen nuorison kanssa. Pitäisi kai lähteä lenkille lepuuttamaan mieltään...

Eilen oli Koisjärven koululla vanhempainilta. Kun koulun lakkautuspäätöksestä järkyttyneet ja raivostustuneet vanhemmat ovat kokoontuneet samassa mielentilassa olevan koulunjohtajan kanssa, ei tilaisuuden ilmapiirissä ole mitään positiivista ja toiveikasta - kyyneleitä, kiroamista ja uhoamista kylläkin.

Paikalle oli tullut aivan aiheellisesti kunnanjohtaja Eero Soinio kertoakseen siitä, mitä kunnassa on päätetty, miksi ja millä oletetuilla seurauksilla. Illan myönteinen puoli oli se, että kunnanjohtaja sai kerrottua kaiken oleellisen, joka toivon mukaan osaltaan vähentää sitä sekasortoa, mikä ihmisten mielissä möyrii.

Koska monien mielessä kiertää kysymyksiä ja pettymystä, ajattelin osaltani listata niitä perusteluja, miksi yhtenä monista lopulta päädyin siihen ratkaisuun, että Koisjärven koulun toiminta päättyy kahden vuoden kuluttua. Koisjärven alueen koululaisten on tarkoitus jatkossa mennä joko Hyrsylän tai Pusulan kouluihin. Koisjärven ja Hyrsylän koulujen välimatkaero on 5 kilometria, Koisjärven ja Pusulan 10 kilometria.

- Kunnan kipeän säästötarpeen ja pienentyneiden pikkukoulujen valtionapujen lisäksi lähtökohtana on lasten määrän väheneminen jo pidempään. Viime viiden vuoden aikana Nummi-Pusulassa on vähentynyt 60 alakouluikäistä lasta. Vaikka nykyinen ennuste siitä, että 111 alakoululasta vähenisi 2013 mennessä ei toteutuisikaan, on selvää, että niin kovaa väestömuuttoa ei tule, että lasten määrän vähenemä saataisiin  korvattua. Nykyisten uusimpien laskelmien mukaan myös Koisjärven koulun oppilasmäärä on lievästi vähenevä. Jo viime vuosina on ollut laskua oppilasmäärässä.

- Varovaisten laskelmien mukaan kunta säästää koulun lopettamisen jälkeen joka vuosi 80 000 euroa sisältäen kahden opettajan palkat, vaikka suunnitelmissa lähdetään siitä oletuksesta, että peräti kolmen opettajan säästö saadaan Leppäkorven opettajan lisäksi. Tämän lisäksi henkilöstökuluja säästyy mm. keittäjä-siivoojan osuudelta.

- Laskelmissa ei ole vielä lainkaan huomioitu normaaleja kiinteistösäästökuluja: investoinnit, lämmitys jne. Maalaus, ikkunakorjaus ja likavesijärjestelmähän pitäisi tehdä aivan lähivuosina. Myös kaikkia tarvikkeita (urheilu ja musiikkivälineet, tietokoneet yms) tarvitaan vähemmän, kun ollaan suuremmassa yksikössä. Kuljetuskustannusten osalta tilanne on jokseenkin nollasummapeliä oppilaaksiottoalueiden muutosten jälkeen, vaikkakin Koisjärven lasten osalta tämän syksyn tilanteeseen verrattuna kuljetusten määrä nousee huomattavasti. Tosin esimerkiksi jokaviikkoiset kuskaukset tekniseen työhön Oinolaan päättyvät, joten siinä säästyy osin kuljetuskuluja. Toisaalta poistuvat erityisopettajan, kouluterkkarin, englannin opettajan yms matkat Koisjärvelle.

- Vaikka Koisjärven koulun sijainti on hyvä, niin kiinteistö on selvästi pienempi ja hankalampi kuin Hyrsylän koulun. Koisjärven kouluun ei voida sijoittaa uusia lapsia. Hyrsylään voidaan. Siellä neliöitä muistini mukaan noin 230 m2 enemmän.

- Koisjärven koulu on Leppäkorven jälkeen pienin yksikkö. Sen lakkauttaminen on ollut enemmän tai vähemmän esillä jo 10 vuoden ajan. Päätös ei siten ollut mikään erityinen yllätys. Tosin lapsiperheiden palvelut Koisjärvellä parantuivat kolmisen vuotta sitten päiväkotiyksikön ja esiopetuksen myötä. Ne on tarkoitus säilyttää.

Kyläläisten keskuudessa leviää erilaisia huhuja, luuloja ja jopa suoranaisia valheita. Jollakin niillä on käsitykseni mukaan jokin tietoinen ruma tarkoituksensa. Tällaisiinkin olen törmännyt ja se on masentavaa.

Vastuu kunnan ratkaisusta jakaantuu hyvin monille harteille ja sitä on pitkään eri yhteyksissä harkittu. Syntipukkien etsiminen voi olla joidenkin intressien mukaista, mutta perusteetonta. Kunnanhallituksen esitys oli yksimielinen ja myös valtuuston päätös muodollisesti yksimielinen. Asiaan eivät ole vaikuttaneet mitkään henkilömieltymykset tai -seikat vaan faktat. Tämä on koisjärveläisten hyvä ymmärtää.

Taivas pimenee. Taitaa tulla sade. Jääkö mielenlepuutuslenkki väliin? Ai niin, piti vielä todeta, että olen ylpeä miehestäni: en kylläkään hänen entisestä, nuoruudenaikaisesta elämästään, mutta siitä, että hän on aikoinaan tehnyt asiansa selviksi ja saanut aloittaa uuden elämän.