Ilahduin maanantaina kunnanhallituksen kokouksessa, kun minulle selvisi budjetin käsittelyn yhteydessä, että kaksi tämän vuoden aikana tekemääni valtuustoaloitetta oli johtanut tulokseen. Nummi-Pusulan koulut olivat päättäneet läheä mukaan koulukiusaamisen ehkäisemiseen tähtäävään KiVa koulu-hankkeeseen. Lisäksi kunta oli liittynyt TEM:n, Motivan ja Kuntaliiton tarjoamaan energiatehokkuussopimukseen. Turhaa ei näytä aloitteiden tekeminen olevan.

Eilen olin tuuraamassa KD:n kansanedustajia Rakennusliiton uusmaalaisten pääluottamusmiesten lähetystöä vastaanottamassa. Paikalla oli suuremmista puolueista kova kaarti edustajia, kuten Sdp:n Eero Heinäluoma. Niin lähetystön vastaanottotilanteessa kuin samana päivänä aamuradiossakin Heinäluoma markkinoi aktiivisesti korjausrakentamisen edistämiseksi esitystä kotitalousvähennyksen laajentamisesta niin, että sen voisivat saada myös taloyhtiöissä asuvat ilman yhtiöjärjestyksen muutosta. Eero ei tosin huomannut kertoa aloitteen isästä eli Bjarne Kalliksesta, joka kävi aloitteensa tälle esittelemässä jokunen aika sitten.

Paljon myötätuntoa ja toiveita sisältyi puolueiden edustajien puheisiin, muutoksia budjettiesityksiin sitäkin vähemmän. Itse olin tyytyväinen, että saatoin lyhyesti sanoa KD:n eduskuntaryhmän avanneen syyskuussa tehdyn vaihtoehtobudjettimme ja päivittäneen sen aiempaakin elvyttävämmäksi. Olimme lisänneet määrärahoja mm. juuri rakennusteollisuuden työpaikkojen turvaamisen edistämiseksi. Nyt olisi todellakin oikea aika etenkin julkiseen korjausrakentamiseen.

Tänään istuin Finlandia-talolla KD:n edustajana Oikeusministeriön järjestämässä työseminaarissa "Puolueet ja demokratian tulevaisuus". Päivän aikana pohdittiin tutkijoiden sekä puolueiden sivistysliittojen ja think thank:ien edustajien puheenvuorojen saattelemana puoluetoiminnan ja vaikuttamisen tulevaisuuden muotoja.

Varsin yhteen ääneen todettiin, että nykymuotoinen puoluebyrokratia on jokseenkin vanhentunutta. Ihmiset eivät halua järjestörutiinien pyörittäjiksi ja kahvinkeittäjiksi, mutta kylläkin vaikuttamaan heitä koskettaviin asioihin. Miten luomme puolueissa mahdollisuuksia vaikuttaa tapauskohtaisesti ja eräällä tavoin riittävän etäältä? Siinäpä pohdittavaa kerrakseen.