logo_ecpm_standaard

Terveisiä Vilnasta, jossa perjantai ja lauantai sujui vallan mainiosti ECPM:n (European Christian Political Movement) alueellisessa ideologia- ja viestintäseminaarissa. Paikalla oli Baltian kristillisdemokraatteja ja Valko-Venäjän demokratialiikkeen edustajia, meitä suomalaisia ja tietenkin hollantilaisia, 679087.jpgjotka varsinaisesti liettualaisten isäntien kanssa vastasivat seminaarista.

Erittäin antoisa seminaari ja monia tärkeitä uusia kontakteja. En pitänyt lukua kuinka monia kutsuin Suomeen, mutta monia... Kunpa edes joitakin näkisin ja mahdollisesti pääsisimme järjestämään vastaavaa seminaaria Helsinkiin. Alustavasti siitä oli juttua.

Pidin alustuksen Kristillisdemokratian erityispiirteistä. Jos jotakuta kiinnostaa niin löytyy linkin takaa. Ohessa myös valokuvia pdf-muodossa.

Lauantai-iltana vierailimme liettualaisten tuttujen kanssa Trakain 1300-luvulta peräisin olevassa linnoituksessa Vilnan lähellä. Tarkoitus oli jäädä seuraamaan "keskiaikaisia" juhlia, mutta rankka ukkonen kaatosateineen pilasi suunnitelman. Mukavaa oli kuitenkin. 679086.jpg

Sunnuntaina oli vuorossa vapaapäivä Esan kanssa kaupunkiin tutustuen. Kummasti tuli katsastettua kaupunkia ja jalat polttivat rajusti päivän päätteeksi. Mukava paikka, tosin kaikkialla suomalaisia....

Paitsi shopattua tuli tutustuttua myös paikalliseen katolisen kirkon elämään. Todella elävän oloista. Katedraalin perhemessu (jo kolmas sunnuntaina) oli niin suosittu, että istumapaikkoja ei riittänyt läheskään kaikille. Kommunismi ei todellakaan onnistunut tappamaan uskontoa Liettuasta.

Tänään maanantai-aamuna nousimme muutaman tunnin nukkumisen jälkeen, suuntasimme lentokentälle ja sateisessa Suomessa suoraan töihin. Kun illalla ajelin Nummi-Pusulan kunnanvaltuuston kokoukseen tajusin olevani todella väsynyt. Päätin pitää suuni kiinni käsiteltävänä olevista - sinänsä tärkeistä asioista.

Toisin kuitenkin kävi. Liekö väsymys syynä vai turhautuminen, mutta tuli sanottua kovasti sitoutumattomien valtuutettujen toimintatavoista. Liiankin. Kotiin ajellessa painin vähintäänkin puolittaisen katumuksen vallassa, vaikka edelleenkin olen samaa mieltä: on pohjimmiltaan populismia, että he kieltäytyivät talouden tasapainottamistyöryhmän työstä ja kuitenkin jatkuvasti vaativat yleisellä tasolla talouden toimenpiteitä korjaamiseksi. "Likaiset työt" jätetään muiden ryhmien tehtäväksi, kun nämä alkuperäisistä ryhmistään irrottaunneet "sitoutumattomat" keskittyvät vaalityöhönsä ja kunnanjohtajan mustamaalaamiseen. Kun he tekevät muutosesityksiä, koskaan niitä ei tarjoilla muille kuin Vasemmistoliiton ryhmälle etukäteen tiedoksi, vaikka minäkin olen useampaan otteeseen pyytänyt. Liekö tarkoituskin, ettei kannatusta muualta tule? Epäilen niin.

Toisessa kohdin kokousta diplomatiaa kuitenkin tuli harrastettua, kun annoin tukeni esitykselle, jonka myötä kuntastrategialuonnos tuli hyväksyttyä yksimielisesti. Olen iloinen Markku Iso-Markun mielestäni vallan viisaasta kompromissiesityksestä. Muotoiluksi kunnan visiosta 2015 tuli seuraava: "Nummi-Pusula on viihtyisä ja perheystävällinen laadukkaan asumisen kunta, joka osaa hyödyntää erinomaisen logistisen sijaintinsa. Kunta harjoittaa rakentavaa ja tuloksellista yhteistyötä kaikkien naapurikuntien kanssa. Maaseutumaisen kunnan palvelut ja talous vastaavat 6500 asukkaan palvelutarpeita."

Kannattamassani muutoksessa pohjaesityksen lause "kunta säilyy itsenäisenä harjoittamalla rakentavaa ja tuloksellista yhteistyötä" lyhennettiin, jotta se ei olisi niin pisteliäs, kun yli 1000 kuntalaista on vaatinut kansanäänestyksen järjestämistä liittymisestä Lohjaan. Ihan hyvä niin. Mutta nyt unten maille. Vielä kolme päivää lomaan...