Kärkölän koulun kohtalo on kieltämättä saanut monista eri syistä täydellisen farssin piirteitä. Ensin talo piti myydä kyläläisille eurolla. Kunnanjohtaja pistettiin hoitamaan asia ja kun kaikki oli valmista, kunnanhallituksen enemmistö muutti mieltään. Sitten tarjottiin kylätaloa vuokralle kyläläisille samoin ehdoin kuin jättöläläisille omaansa.

Seuraavaksi kyläläiset totesivat haluavansa kunnalta enemmän remonttia taloon kuin tarjottiin ja he jättävät allekirjoittamatta tehdyn vuokrasopimuksen. Kunnanhallitukselle annettiin ymmärtää, että kyläyhdistyksessä ymmärrettiin, että jos he eivät allekirjoita sopimusta, talo menee myyntiin. Kun kunnanhallitus oli tämän päätöksen tehnyt, syntyikin kärköläisten piirissä suuri suru, etenkin vanhemman polven väessä. Ainut kokoontumispaikka oli menossa myyntiin.

Kunnanhallitus oli kuitenkin tehnyt jo päätöksen myymisestä, mutta sitten kunnanjohtaja halusi, että varmuuden vuoksi vielä valtuusto siunaa tämän myyntipäätöksen. Siksi asia tuotiin uudelleen kunnanhallitukseen. Kyseisessä kokouksessa esitin - tietoisena siitä, että Kärkölässä mm. puuhattiin uusia kyläkokouksia ja talolle kannatusyhdistystä - että asia jätettäisiin pöydälle ja katsottaisiin, mitä niissä tapahtuu. Ajatuksena oli se, että jos kyläläiset riittävän yhteistuumin haluaisivat kuitenkin vuokrata talon, se annettaisiin heille. Näin päätettiin yhteistuumin.

Kahden viikon kuluttua oli selvillä, että kyläläisten selkeä enemmistö haluaa vuokrata talon yhteiseksi kokoontumispaikakseen. Yhdistyksiä, jotka olisivat allekirjoittaneet sopimuksen oli jo kaksi, mutta kylätalon kannatusyhdistyksestä kerrottiin, että kyläyhdistys voi hyvin allekirjoittaa sopimuksen, sillä yhdistysten jäsenet ovat käytännössä samoja henkilöitä.

Keskustelimme oikeistopuolueiden yhteisessä ryhmäkokouksessa asiasta ennen seuraavaa kunnanhallitusta ja sorvasimme siellä päätösehdotuksen, jonka esitin kunnanhallituksessa. Sen mukaan olisi kumottu aiempi päätös ja päätetty tehdä sama vuokrasopimus, jota jo aiemmin oli tarjottu. Käsittelyyn tuli kuitenkin mutka... Tämän päivän valtuuston kokouksessa tuli julkiseksi se, että tuo mutka johtui varajäsen Lahtisen väitteistä, joiden mukaan kunnanhallitus ei voisi kumota itse aiempaa päätöstään jne.... Lopulta neuvotteluauon aikana kunnanhallituksessa sorvattiin uutta päätösesitystä, jossa kunnanhallituksen päätös myydä kylätalo vietäisiin kumottavaksi valtuustoon. Tätäkin jäsen Lahtinen vastusti, kuten kunnanhallituksen äänestystuloksesta ilmenee. Hän halusi, että valtuustoon viedään päätösehdotus myydä kylätalo.

Kun valtuustossa tänään ilmeni, että olin täysin oikeassa siinä, että kunnanhallitus voi kumota oman päätöksensä ja tehdä uuden, jäsen Lahtinen antoi täysin toisen kuvan näkemyksistään kuin viikkoa aiemmin. Käsittämätöntä, koska paikalla oli yhdeksän henkilöä, jotka olivat kuulleet hänen aiemmat näkemyksensä. Lahtinen on nyt liian monta kertaa kääntänyt kelkkansa käsittämättömällä tavalla ja puhunut itsensä solmuun, jotta hänen juttujaan voisi enää ottaa vakavasti!

Mutta vielä tämänpäiväisestä... Tuulikin kanssa totesimme, että jo olisi liikaa, jos kunnanvaltuusto tylysti vain palauttaisi päätöksen takaisin kunnanhallitukselle. Onneksi kunnanjohtajalla oli tarjota päätösehdotus, jossa valtuusto edellyttää hallituksen vuokraavan kylätalon kyläyhdistykselle ja kunnanhallituksen laatimaan tuon vuokrasopimuksen. Eli valtuusto teki asiassa poliittisen päätöksen, mutta sen muodollinen täytäntöönpano jäi kunnanhallituksen huoleksi.

Kukaan valtuutettu ei lopulta vastustanut sitä, että kylätaloa vuokrattaisiin - tosin Mattila, Lahtinen ja Mannerkoski äänestivät tyhjää. Heidän mielestään asia olisi vain pitänyt palauttaa kunnanhallitukselle. Todettakoon vielä Lahtinen ja Mannerkoski olisivat voineet hyvin tukea ensimmäistä esitystäni kunnanhallituksessa. Niin olisi tämä turha mutka valtuuston kautta voitu välttää.

Kuitenkin hartaasti toivon, että asia alkaisi olla nyt finaalissa ja kyläläiset voisivat jatkaa kylätalonsa käyttämistä kuten tähänkin saakka. Mutta kieltämättä - farssi kerrakseen koko vuoden kestänyt sotku.