Parhaillaan lennolla Bombayhin, Intiaan... Mieheni tytär sai maisterin paperit ja valmistui kansainväliseksi opettajaksi. Nyt on vuorossa eräänlainen sapattivuosi ja pitkään suunniteltu Aasian kierros. Jouluksi meidän on häntä turha odottaa kotimaan kamaralle, toivon mukaan kuitenkin pääsiäiseksi tai viimeistään kesäksi.

Muuta emme voi pyytää kuin enkeleitä matkaan. Tosin paljon matkustelleena ja Intiassa lapsuusvuotensa eläneenä Eeva osaa epäilemättä miettiä fiksusti toimintatapansa matkan aikana. Tarpeettomiin seikkailuihin hän tuskin lankeaa.

Eilen vietimme läksiäisiä teemaan sopivasti intialaisessa ravintolassa. Me "vanhukset" ja yhteen laskettuna kuusi lastamme. Minulle ja mukuloilleni intialainen ruoka ei ole vielä tuttua, mutta neljä vuotta Intiassa asuneille Erävaloille sitäkin rakkaampaa. Sitä mutusteltaessa mieleen palasivat mm. lapsena koettu intialainen käärmepuisto. Pojille Intia onkin syntymäpaikka. Positiiviset muistot tuntuvat jääneen heille tästä kotimaasta.

Tänään meidät oli kutsuttu suomalais-intialaisen perheen vieraaksi Keravalle. Perhe on Esan tuttuja Intian vuosilta. Yllättäen selvisi, että perheen äiti on aikoinaan työskennellyt siinä lastenkodissa, jossa äsken saamani kummipoika on. Esakin oli siellä kuulemma käynyt. Kas kun ei ollut kotona asia minulle selvinnyt. Meitä kannustettiin lähtemään koko perheen voimin tutustumaan paikkaan Intian itärannikolle.

Ja miksikäs ei. Lento Bombayhin ja sieltä 16 tunnin junamatka toiselle puolelle manteretta. Olisi epäilemättä kokemus, jota ei kukaan unohtaisi. Elämys olisi epäilemättä myös matkustaa Bombaysta Puneen, joka oli aikoinaan Esan perheen kotikaupunki lähes neljä vuotta. Ystäviä löytyisi sieltä edelleenkin. Kolmas vaihtoehto voisi olla rantaloma Goalla. Mutta ehkä se olisi jo olla liian länsimainen lomaratkaisu. Kieltämättä ajatus tutustua Intiaan kutkuttaa...

PS: Haravoidessa löysin pihalta aarteen: unikon kukan. Olin istuttanut heinäkuussa muutaman siperianunikon taimen ja nyt yhdessä niissä oli keltainen kukka parhaimmillaan, toisessa tummakarvainen nuppu. Hartaasti toivon, että unikkoni talvehtisivat hyvin ja ensi vuonna minulla olisi pieni unikkotarha. Yksi kauneimmista kokemistani maisemista on punainen unikkopelto hehkeimmillään...